Biznis

Interreg Mediterranean

Europski projekt "4helix" u HGK – Županijskoj komori Zadar

Europski projekt

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar od veljače ove godine počela je provoditi projekt 4helix+, za koji je novac osiguran iz europskog fonda programa Interreg Mediterranean, a u kojem je jedan od devet partnera, uz vodećega Regionalnu razvojnu agenciju regije Marche SVIM iz Italije.

Projekt 4helix+ (osnaživanje 4 spirale mediteranskih pomorskih klastera kroz pristup otvorena izvora/dijeljenja znanja te temeljen na zajednici u korist Plavog rasta Mediterana) usmjeren je na poticanje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u području Mediterana (MED).

Projekt namjerava poboljšati jaz između osam mediteranskih regionalnih pomorskih klastera s jedne strane i unutar njihove četiri spirale s druge strane. To se predviđa postići kroz pristup otvorena izvora, razmjene znanja i onaj temeljen na zajednici, što je rezultat suradnje s takozvanim "novim inovacijskim agentima" te kulturnim i kreativnim industrijama.

Spomenuti će projekt unaprijediti transnacionalni proces inovacija u tzv. plavim tradicionalnim i sektorima u nastajanju u osam regija MED, uspostavljanjem i organiziranjem kibernetskih prostora, boot camps, transnacionalnih brokerskih događaja, regionalnih informativnih dana i dodjelom vaučera za inovacije. Projektni kibernetski prostor omogućit će spajanje između plavih mikro, malih, srednjih te start-up poduzeća i „novih inovacijskih agenata“ (fablabs, coworking prostori, kreativna čvorišta itd) te kulturne i kreativne industrije (visokokvalificirana poduzeća, istraživačko – razvojna središta itd).

Inovacijskom vaučer shemom dodijelit će se 480 tisuća eura za najmanje 48 projekata iz sektora Plavog gospodarstva. Svojom transnacionalnom partnerskom mrežom i ciljevima projekt će doprinijeti relevantnim makroregionalnim strategijama Europske unije i inovacijskim politikama.

Projekt je financiran u sklopu programa Interreg MED, a razdoblje provedbe mu je od 1. veljače 2018. do 31. srpnja 2020. godine. Prvi sastanak projektnih partnera i Upravnog odbora zakazan je za 16. i 17. travnja 2018. godine u Rimu.

 


Reci što misliš!