Događaji

tražena struka

Obilježen dan sisačkog Metalurškog fakulteta, promocija 24 nova metalurška stručnjaka

Obilježen dan sisačkog Metalurškog fakulteta, promocija 24 nova metalurška stručnjaka
Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisački Metalurški fakultet spada među najmanje fakultete u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, ali ima dobru. perspektivu, istaknuto je u utorak na svečanosti obilježavanja Dana sisačkog fakulteta, te promocije 24 nova inženjera i magistara metalurgije.

Iako su velike metalurške tvrtke u Hrvatskoj prestale s radom, stotinjak manjih metaloprerađivača i ljevaonica traže metalurške stručnjake kako bi modernizacijom proizvodnje i novim programima, opstale na tržištu.

Osim u Hrvatskoj, metalurški su stručnjaci traženi i u inozemstvu, pa trenutačno nema nezaposlenih metalurga, naglašeno je na svečanosti. 

Revidiranim programom sisački Metalurški fakultet se prilagodio potrebama gospodarstva, pa sada ima prijediplomski i diplomski studij metalurškog inženjerstva i industrijske ekologije, te izvanredni studij ljevarstva.

"Naša industrija treba proizvode od metala, pa i viskoobrazovane metalurge. Sisački fakultet uspješno obavlja svoju misiju i mladi ovdje imaju kvalitetno školovanje i stječu perspektivna zanimanja. Svjesni smo da mladi stručnjaci odlaze izvan zemlje, jer tamo za isto znanje dobiju više. Osiguranjem stanova i drugim mjerama, moramo nastojati da ih vratimo", rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras.

Rektor Boras je spomenuo kako je po broju visokoobrazovanih građana, s 24 do 29 posto, Hrvatska na začelju ljestvice zemalja EU.  Zbog toga, naglasio je, ne smije se dopustiti da proračunski udio za visoko obrazovanje u državnom proračunu opada.

Na svečanosti Dana sisačkog Metalurškog fakulteta, koji se slavi u povodu blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara i metalurga, uručena su i brojna priznanja, tvrtkama za suradnju, umirovljenicima za zasluge, iznimna dostignuća i doprinos metalurškoj struci, a studentima za doprinos popularizaciji metalurške struke, te za uspjeh u studiju.  

 Dekanovu nagradu za najbolji uspjeh u ovoj akademskoj godini, te posebnu pohvalu za najveći prosjek ocjena u ukupnom studiju, dobila je Matea Sekulić.

 


Reci što misliš!