Biznis

Google odobrio 300 tisuća eura GONG-u i Faktograf.hr za projekt "Mozaik utjecaja"

Google odobrio 300 tisuća eura GONG-u i Faktograf.hr za projekt

GONG i Faktograf.hr dobili su od Googlea financijsku podršku za projekt - izradu baze podataka koja bi novinarima u Hrvatskoj trebala omogućiti da lakše dolaze do informacija koje su im potrebne da kvalitetno odrađuju svoj posao.

Projektu je trenutačno naziv "Mozaik utjecaja", a, kako je objasnio glavni urednik Faktografa Petar Vidov, još se nije krenulo u njegovu izradu.

"Projekt još nije započeo, tek slijedi strateško planiranje. Prvo moramo identificirati datasetove koji su potrebni, i onda paralelno raditi na prikupljanju i izradi baze. Kad se to završi, rezultat će biti sustav koji bi omogućio da se pojednostavi proces dolaska do informacija o državnoj imovini, koncesijama, vlasništvu nad firmama, državnoj riznici, tko i kako posluje s državom, javnoj nabavi i sličnome. Želimo da konačni proizvod omogući korisniku da preko jednostavnog sučelja vidi kako država troši novac", rekao je Vidov za Index.

Dodao je i kako je GONG-u i Faktografu za projekt odobreno financiranje u iznosu od 300.000 eura, no projekt je prvenstveno GONG-ov. Projekt se razvija uz stručnu podršku The Engine Rooma i financijsku podršku Google Digital News Innovation Funda.

Faktograf.hr pokrenuli su HND i GONG.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.