Biznis

Turistički potencijal

Austrijanci savjetuju: Sad treba kupiti zemljište na Jadranu!

Austrijanci savjetuju: Sad treba kupiti zemljište na Jadranu!

"Preko 200 sunčanih dana u godini, pet tisuća kilometara obale i otoka, a sve ne tako daleko od Austrije." Ako se uzme u obzir poznata maksima trgovaca nekretninama da je položaj najvažniji, nekretnine u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju sve adute u rukama da se nađu na vrhu liste država u kojima Austrijanci posjeduju luksuzne nekretnine.

Ipak, taj posao je proteklih godina sporo išao jer je prije ulaska Hrvatske u EU vladala nedovoljna pravna sigurnost, a nakon toga se pokazalo da nema baš velike ponude kada je riječ o luksuznim nekretninama’, piše austrijski Die Presse u članku o potencijalima luksuznog turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje sve više postaju zanimljive kao ljetna odredišta bogatih Austrijanaca.

Austrijski list citira Srđana Javorčića iz splitske tvrtke CIO Real Estate, koji kaže da se od 2014. godine bilježi rast od pet posto godišnje kada je riječ o tržištu nekretnina na Jadranu.

Nekretnine najviše kupuju Slovenci, na drugom mjestu su Nijemci dok su Austrijanci treći. Najviše se nekretnina prodaje u Istri, Opatiji i na otoku Krku jer su to lokacije do kojih se iz spomenutih država lako može doći autom. Kupcima je najvažniji položaj, a kada je riječ o cijenama, za kuću koja je jako blizu obale treba se izdvojiti i do pet i pol tisuća eura po kvadratnom metru, no inače se cijene za kuće kreću između dvije i četiri tisuće eura, ovisno o položaju u odnosu na more i plažu.

Vlasnik agencije za nekretnine Kochreal Eggert Koch pak predviđa da će se razviti vrlo živahno tržište zemljišta na jadranskoj obali, koja se mogu kupiti za cijenu od 400 do 1000 eura po kvadratnom metru i nalaze se vrlo blizu obale.

Koch ističe da se u tom kontekstu popravilo i stanje pravne sigurnosti u Hrvatskoj nakon ulaska u EU te da rastu tržišta pomažu i niske kamate, no da je zbog poslovično kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa najbolje angažirati nekog hrvatskog odvjetnika ako se odlučuje na kupovinu. Upozorava i da je potrebno dosta strpljenja ako se odluči graditi kuću na hrvatskom primorju jer se ‘u Hrvatskoj građevinske dozvole ne dobivaju baš brzo’.

Die Presse napominje kako se u Crnoj Gori već realiziraju i veliki turističko-građevinski projekti, primjerice švicarsko-egipatska kompanija Orascom gradi u zaljevu Luštica luksuzno naselje s 500 vila i kuća, sedam hotela, dvije marine i veliki teren za golf od 700 hektara. Zanimljivo, cijene u Hrvatskoj i Crnoj Gori su prilično slične te se i u Crnoj Gori traži između pet i pet i pol tisuća eura za kvadratni metar najluksuznijih objekata. Prodavači nekretnina pak obećavaju ‘kvalitetu švicarskog standarda’.

Članak završava opisom turističko-građevinskog projekta kod Splita, u kojem sudjeluje i već spomenuta austrijska tvrtka Kochreal. U sljedećih 15 mjeseci trebalo bi biti izgrađeno šest luksuznih vila i deset apartmana, a sve je udaljeno od mora tek deset metara. Cijena - 4,9 milijuna eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.