Biznis

Zadarski ugostitelji i hotelijeri uglas: Sezonalnost je naš najveći problem!

Zadarski ugostitelji i hotelijeri uglas: Sezonalnost je naš najveći problem!

Tragično: Zapošljavamo po sistemu - tko prvi njemu posao

Muke zadarskih ugostitelja i hotelijera se nastavljaju i ove godine. Sezona je praktički pred vratima a kvalitetnih kuhara i konobara ali i pomoćnog osoblja ni za lijek.

Situacija je iz godine u godinu sve gora. Naime, vrlo mali broj lokala, pogotovo restorana u Zadru radi cijelu godinu, te isplaćuju plaće svom osoblju svih 12 mjeseci u godini.

Predstavljanje dobavljača

Zadarskim ugostiteljima i hotelijerima svoje su gastro i eno proizvode te mogućnosti navabe predstavili i prvi zadarski tartufar Ivica Matak, mesnica Miletić, rakije i likeri Đanić iz Podgorača, dugoselska tvrtka Pašta Mašta s ponudom tjestenine za ugostiteljstvo, iločka PZ Trs s ponudom vrhunskih i kvaitetnih vina...

Ostali ugostitelji koji rade samo par mjeseci tijekom godine, na proljeće počinju grozničavo tražit osoblje i u tom intenzivnom "prijelaznom roku" ne libe se ponuditi nemoralne uvjete kako bi privukli kvalitetan kadar u svoje objekte na tih par mjeseci.

Ove godine pojavio se novi manjak od 10 do 12 tisuća sezonskih radnika svih specijalizacija u ugostitejstvu i turizmu budući su mnogi koji su tako radili godinama, hrvatski Jadran prošle jeseni i zime te ovog proljeća zamijenili Njemačkom koja im je otvorila širom vrata, tako da će problem s kvalitetnim kadrovima biti i jače izražen nego prijašnjih godina.

U petak je u kožinskom restoranu "Pinjeta" održan susret i razgovori dvaju zadarskih specijaliziranih cehova: Udruge zadarskih ugostitelja i Ceha ugostitelja Obrtničke komore na kojem su između ostalog progovorilii toj gorućoj temi.

Skupili su se u "Pineti"  vlasnici ili voditelji najpoznatijih zadarskih lokala i malih hotela poput Erika Pavina vlasnika „Nike", Bože Vedrića vlasnika „Bruschette", Dubravka Milina iz „Kornata", Mladenke Šture iz hotela „Bastion" i „Kalelarga", Mite Mičića iz pizzerije „Šime" te mnogi drugi.

- Tvrdim da je jedan od najvećih naših problema zadarska  Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja na tržište nakon završetka školovanja ne šalje kvalitetan kadar, rezolutan je Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja.

Pavin: Stiropor ili pravo meso?

Budući da kuhari u zadarskoj Ugostiteljskoj školi preksu rade na namirnicama od stiropora, odlučili smo da ćemo im mi kao Udruga kupovati pravo meso i druge namirnice kako bi na taj način mogli provesti pravu praksu i naučit kako se kuha s pravim namirnicama, najavio je Pavin.

Dijelom je to zbog toga što zanimanja kuhara bez obzira na poplavu "masterchef" emisija ili konobara nisu toliko atraktivna u percepciji djece i roditelja prilikom upisa pa se za ta zanimanja  upisuju oni koji nigdje drugdje nisu mogla proći.

Dijelom i zbog lošeg kurikuluma i isto tako loše edukacije.  Znate li da na praksi u kabinetima ta djeca uče kuhati s namirnicama od stiropora, a koktele miješaju od vode? Da, ne možete vjerovat! Pa kako će onda ta djeca postat kuhari kad ne mogu kušat ono što su pripremili!?

Odlučili smo da ćemo im mi kao Udruga kupovati pravo meso i druge namirnice samo da na taj način mogu provesti pravu praksu i naučit kako se kuha s pravim namirnicama, zaključio je Pavin i najavio skori sastanak s vodstvom zadarske Ugostiteljske škole.

Slične probleme imaju i u Udruzi zadarskih ugostitelja. Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja nezadovoljan je jer ne postoji registar potrebnih kadrova u ugostiteljstvu.

Kovačević: Zapošljavamo po sistemu - tko prvi njemu posao

Prisiljeni zapošljavati bez kriterija, sad smo u situaciji da tko se prvi javi dobit će posao, jer smo sretni da imamo bilo koga. Stalno smo, iz godine u godinu kao poslodavci prisiljeni prilagođavati posao radnicima, a ne obrnuto, što bi trebalo bit normalno

- Prisiljeni zapošljavati bez kriterija, sad smo u situaciji da tko se prvi javi dobit će posao, jer smo sretni da imamo bilo koga. Stalno smo, iz godine u godinu kao poslodavci prisiljeni prilagođavati posao radnicima, a ne obrnuto, što bi trebalo bit normalno. Problem je što u  Hrvatskoj još ne postoji svijest da je jedino rad i to kvalitetan rad,  pravi put, kazao je Kovačević 

Kvalitetan domaći kuhar nema potrebe odlaziti iz Hrvatske zbog plaće, budući su primanja prosječnog šefa kuhinje su prosječno oko 10-11 tisuća kn mjesečno i to svih 12 mjeseci u godini. Konobarima su primanja ipak nešto nia, između 4 i 7 tisuća kuna.

Zadarski ugostitelji i hotelijeri traže daleko veći angažman gradskih vlasti oko problema s kojima se susreću u svom poslovanju, te traže  provođenje odluka o cijenama najamnina za sezonske štekate koji bi trebali biti daleko skuplji nego njima koji plaćaju 12 mjesci, zatim limitiranje broja novih sezonskih lokala u gradskim zonama, pogotovo na Poluotoku. 

U skladu sa zaključcima jučerašnjeg susreta zadarskih ugostitelja i hotelijera najavljen je i skori sastanak s gradskim vlastima kako bi se raspravili gorući problemi i kako bi se iznašla najbolja rješenja u što kraćem roku, kako bi, ako bude moguće, već za predstojeću sezonu neka od njih bila realizirana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.