Biznis

i do 40 posto

Posljedice zime: Porast cijena voća i povrća

Posljedice zime: Porast cijena voća i povrća

U kombinaciji poplava u Španjolskoj regiji Murcia i hladnog vremena u Italiji, došlo je do groznih uvjeta za sadnju povrća i voća

Iako nam zadnjih dana niska temperature, polarna fronta i jaka bura stvaraju probleme širom zemlje, prave posljedice ćemo tek osjetiti.

Hladno vrijeme koje je pogodilo naša područja nama nije toliko neuobičajeno. Iako su ove zime ekstremniji no prethodnih godina, minusi nam nisu nepoznanica. 

Problem je u tome što se hladna fronta probila sve do Španjolske i Italije, te je u kombinaciji s poplavama u tim područjima dovela do 'savršene oluje' kako je nazivaju poljoprivrednici i dovela do jako loših uvjeta za proizvodnju povrća.

Kobne poplave i niske temperature

Kako piše BBC, loši uvjeti za sadnju će utjecati na cijene voća kroz 2017. godinu. U razgovoru s poljoprivrednicima, došli su do informacija kako će zasigurno porasti cijena tikvica i salate, dok će se za ostale proizvode znati uskoro.

U kombinaciji poplava u Španjolskoj regiji Murcia i hladnog vremena u Italiji, došlo je do groznih uvjeta za sadnju povrća poput brokule, salate, paprike ili patlidžana čiji su prvi usjevi u uništeni.

Inače, za vrijeme zimskih mjeseci, regija Murcia opskrbljuje 80% Europe svježim povrćem, ali ne i ove godine. Najveći prosjek oborina koji je pogodio Murciu u zadnjih 30 godina je doveo do toga da su neki proizvođači povrća bili prisiljeni naručiti povrće iz SAD-a kako bi mogli opskrbiti svoje kupce.

Isto se događa i u Italiji, koja inače također opskrbljuje Europu za vrijeme hladnijih mjeseci. Ove godine je središnja Italija pod snijegom i bilo kakva proizvodnja je u tim regijama nemoguća.

Prema predviđanjima, ova situacija će utjecati i na cijenu rajčice, krastavaca, tikvica i paprike, te će usjevi koji su posađeni prije Božića pretrpjeti znatne štete.

Phillipe Binard, iz foruma Freshfel Europe sa sjedištem u Bruxellesu, koji se bavi predstavljanjem svježih proizvoda, u razgovoru za BBC je rekao kako su nezabilježeni ovakvi problemi s proizvodnjom povrća, što će dovesti do porasta u cijeni od 25 do 40 posto. 


Reci što misliš!