Biznis

Međunarodna poslovna praksa

Zbogom, pečati - vrijeme je za modernije poslovanje

Zbogom, pečati - vrijeme je za modernije poslovanje

Međunarodna poslovna praksa vodi do odustajanja od pečatiranja

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić želi maknuti pečate iz poslovanja tvrtki i obrtnika.

Prije tjedan dana Panenić je uputio dopis svim ministarstvima u kojem traži njihovo očitovanje o upotrebi pečata, odnosno obrazloženje eventualnih negativnih efekata koje bi ukidanje pečata moglo stvoriti.

No, ukidanje pečata, kojim bi se olakšalo i moderniziralo poslovanje, zasjenila je pogreška u dopisu jer se na popisu ministara našao i Milijan Brkić kao ministar branitelja, iako je to mjesto još uvijek upražnjeno.

"Iako ne postoji zakonodavna obveza za propisivanje obveze uporabe pečata, u hrvatskoj poslovnoj praksi uobičajena je upotreba pečata trgovačkih društava i obrta. U suvremenim administracijama koje zauzimaju visoke pozicije u izvješću Doing Business prema pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja - ne zahtjeva se izrada pečata. Uklanjanje uporabe pečata doprinijelo bi napredovanju RH na Doing Business ljestvici, navodi se u dokumentu upućenom ministarstvima.

Panenić navodi da je praktični mehanizam međunarodne poslovne prakse doveo do toga da se odustaje od upotrebe pečata kao obveznog elementa potrebnog za valjano očitovanje volje trgovca te da je dovoljno navođenje imena uz potpis osobe ovlaštene za zastupanje.

Poziva se i na sudsku praksu Visokog trgovačkog suda RH, koji je u više slučajeva utvrdio da "za pravovaljanost isprave, pa tako i ugovora, upotreba pečata nije obvezatna, a niti se zbog nedostatka otiskivanja pečata može smatrati da isprava nije pravovaljana".

"Kako zbog reformskog efekta treba brzo i cjelovito reagirati, potrebno je pronaći pravno rješenje kojim bi Vlada Republike Hrvatske usvojila paket zakona više resora koji iz sadržaja propisa (zakona i podzakonskih akata) izbacuju pečat kao obvezu", zaključuje Panenić u dopisu ministarstvima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.