Biznis

Tržište nekretnina u Hrvatskoj

Hoće li nove inicijative oživjeti tržište nekretnina?

Hoće li nove inicijative oživjeti tržište nekretnina?

Stanje na tržištu nekretnina je zamrlo, možda i zbog očekivanja povoljnijih uvjeta - rekla je Media servisu zamjenica predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Jasminka Biliškov. Nada se da bi se to uskoro moglo promijeniti uz pomoć dostupnijih kunskih kredita, ali i uz pomoć subvencioniranja stambenih kredita ako ministrove najave zažive.

 

Svi zainteresirani za kupnju kuće ili stana postavljaju pitanje pravog trenutka kupnje. Posljednjih godina samo promatramo kako cijene klize prema dolje, pa se taj trend ponovio i lani. Cijene stambenih objekata u sva su prva tri tromjesečja 2015. padale, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, koji je novi indeks razvio u suradnji s HNB-om, i to u rasponu od 1,8 do 4,5 posto u odnosu na ista razdoblja prethodne godine. Možemo li očekivati daljnji pad? Jasminka Biliškov iz agencije za nekretnine kaže- ne, jer bi to građevinarima izbilo svaku dobit.

"Cijenu su stale i što se tiče unutrašnjosti i obale. Cijene su pale i mislim da ne bi mogle više ni padati jer građevinari ne bi imali nikakvu isplativost gradnje", kaže Biliškov. Stoje cijene, ali stoji i prodaja- prema njezinim riječima.

"2015 je u odnosu na 2014. bila bolja. Tako da je zabilježen porast prometa kod svih agencija za nekretnine uključujući obalu i Zagreb za 10-15 posto. Međutim 2016. nije nam se dobra pokazala."Gdje je zapelo? Ona navodi da je uzrok tome možda očekivanje kredita s nižim kamatama. Posljednjih dana mnogo se govori o tome da bi moglo doći do pada kamata na kunske kredite. Zainteresiranima za kupnju zanimljiva je i najava novog ministra graditeljstva Lovre Kuščevića koji razmatra i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, tzv. Bačićev model iz ere Jadranke Kosor, prema kojem država prve četiri godine plaća pola rate kredita.

"Danas u Hrvatskoj postoje tri programa POS-a, a kao što znate postoji vrlo dobar zakon u kojem se u dvije godine izgradilo pet tisuća stanova. Upravo sada sagledavamo apsekte sva tri modela i zakona, razgovaramo s bankama u vrlo brzo ćemo donijeti konačnu odluku s kojim modelom poticajne stanogradnje ćemo nastaviti u ovoj godini," rekao je Kuščević.

 U subvencioniranje kredita vjeruje i Biliškov koja ističe kako je svaka takva mjera u interesu kupaca, ali i građevinara i agenata za nekretnine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.