Biznis

Fina:

Kako posluju "pametni gradovi"?

Kako posluju

Na području pet pametnih gradova, u 2014. godini bilo je sjedište ukupno 7.151 poduzetnika

Filozofija pametnih gradova (eng. smart city) razvila se kao izravni odgovor na razvoj ekstremne urbanizacije kojoj je svijet izložen tijekom zadnjih pedesetak godina.

U posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova u svijetu je oko 8 tisuća gradova „pretvoreno" u pametne gradove. Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova.

U Hrvatskoj ih je za sada pet: Dubrovnik, Jastrebarsko, Koprivnica, Pleternica i Rijeka.

Na području pet pametnih gradova, u 2014. godini bilo je sjedište ukupno 7.151 poduzetnika. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika na području grada Rijeke (4.291), a najmanji je broj poduzetnika na području grada Pleternice (86).

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici grada Koprivnice s 619 tisuća kuna, slijede poduzetnici grada Dubrovnika s 568 tisuća kuna, poduzetnici grada Rijeke s 565 tisuća kuna po zaposlenom, poduzetnici grada Jastrebarskog s 509 tisuća kuna po zaposlenom, te poduzetnici grada Pleternice koji imaju najmanju produktivnost rada od 348 tisuća kuna po zaposlenom.

Prema pokazateljima ekonomičnosti ukupnog poslovanja poduzetnici grada Koprivnice iskazali su veću vrijednosti u odnosu na ostale pametne gradove (105,89%), a vrijedi istaknuti da je i ekonomičnost ukupnog poslovanja poduzetnika grada Jastrebarskog (104,85%) bolja u odnosu na ekonomičnost poslovanja poduzetnika na razini RH (102,30%). U razdoblju od 2010. do 2014. godine poduzetnici grada Dubrovnika jedini su iskazali trend rasta novostvorene vrijednosti.

U istom promatranom razdoblju poduzetnici grada Rijeke ostvarili su u prosjeku najveću novostvorenu vrijednost u iznosu od 6,3 milijarde kuna.

Najveća prosječna mjesečna neto plaća u 2014. godini obračunana je zaposlenima kod poduzetnika grada Dubrovnika i iznosila je 5.472 kuna, što je 12,2% više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (4.878 kuna).

Veća prosječna mjesečna neto plaća od prosjeka na razini RH obračunana i zaposlenima kod poduzetnika grada Koprivnice (5.090 kuna), dok je zaposlenima kod poduzetnika grada Rijeke obračunana niža plaća od prosjeka na razini RH, za 102 kune (4.776 kuna). Najniža prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika u gradu Pleternici (3.125 kuna).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.