Biznis

Povlačenje proizvoda

Povlačenje proizvoda "Grill pile domaće" zbog identificiranja bakterije salmonele

Povlačenje proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da se s tržišta povlači zamrznuti proizvod "Viki grill pile domaće", hrvatskog proizvođača Klaonice Viki, koji na tržište distribuira Ledo, jer je u tom proizvodu identificirana bakterija salmonele.

Riječ je o proizvodu na kojem je datum klanja i datum zamrzavanja 6. prosinac 2014., s datumom upotrebe do 6. prosinca 2015.

Putem brzog sustava uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustav) zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom pilećem trupu podrijetlom iz Hrvatske (prisutnost u 25 g), a dodatnom analizom identificirana je bakterija Salmonella typhimurium, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Salmonella typhimurium jedan je od najčešćih uzroka enterokolitisa koji se najčešće prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom ili postupanjem s hranom koje nije u skladu s dobrom higijenskom praksom (križna kontaminacija).

Akutni znakovi enterokolitisa su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrućica i glavobolja. Dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika, navodi se u priopćenju.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede odmah su provele službene kontrole na tržištu (maloprodaja, distributer i proizvođač) te naredile povlačenje i opoziv tog proizvoda s tržišta.

Veterinarska inspekcija je prilikom nadzora kod distributera utvrdila je da je odmah po zaprimanju rezultata laboratorijskih analiza započeo s povlačenjem proizvoda s tržišta te o tome obavijestio potrošače, navode iz Ministarstva.

Tvrtka Ledo je obavijestila potrošače o povlačenju navedenog proizvoda napominjući da kupci ukoliko posjeduju proizvod o tome obavijeste Ledo kako bi se dogovorile aktivnosti vezane uz zamjenu za drugi proizvod ili povrat novca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.