Biznis

Objavila FINA

Rezultati poslovanja: 32.426 poduzetnika bez zaposlenih u 2014. godini

Rezultati poslovanja: 32.426 poduzetnika bez zaposlenih u 2014. godini

Od 104.470 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, koliko ih je u Registar godišnjih financijskih izvještaja predalo godišnji financijski izvještaj, 32.426 poduzetnika ili 31% nije imalo zaposlenih.

Najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u djelatnosti trgovine (7.410), na drugom mjestu nalaze se poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (4.705), a na trećem mjestu nalaze se poduzetnici iz djelatnosti građevinarstva (4.350).

Najveće ukupne prihode i rashode ostvarili su poduzetnici bez zaposlenih u djelatnosti trgovine, zatim slijede poduzetnici građevinarstva te poduzetnici u djelatnosti poslovanja nekretninama.

Promatrano na razini područja djelatnosti, poduzetnici bez zaposlenih iz 16 područja djelatnosti iskazali su neto gubitak, dok su poduzetnici u četiri djelatnosti poslovali pozitivno. Ukupan rezultat svih poduzetnika bez zaposlenih bio je također negativan i iznosio je 3 milijarde kuna neto gubitka.

Prema oblicima vlasništva, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u privatnom vlasništvu (98,4%). Poduzetnici bez zaposlenih u zadružnom vlasništvu zauzimaju 1%, dok ostali zauzimaju manje od 1% udjela u ukupnom boju poduzetnika bez zaposlenih.

Poduzetnici bez zaposlenih u svim oblicima vlasništva iskazali su neto gubitak, a najveći neto gubitak iskazan je kod poduzetnika bez zaposlenih u privatnom vlasništvu i to u iznosu od 2,9 milijardi kuna, javlja FINA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.