Biznis

Anketa

Tržište rada: Visoka sezonalnost i nezaposlenost, niska stopa aktivnosti

Tržište rada: Visoka sezonalnost i nezaposlenost, niska stopa aktivnosti

Rezultati Ankete o radnoj snazi (ILO), koju je objavio Državni zavod za statistiku, pokazuju da je u tromjesečnom razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, stopa nezaposlenosti je iznosila 18,3%.

 

U odnosu na prethodno tromjesečje kada je stopa nezaposlenosti iznosila 15,7% očekivano povećanje stope nezaposlenosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prije svega je posljedica završetka turističke sezone tijekom koje se zapošljava veći broj sezonskih radnika koji s početkom listopada ponovno prelaze u kategoriju nezaposlenih, navodi se u analizi RBA.

U posljednjem tromjesečju 2014. godine broj zaposlenih iznosio 1,552 milijuna što je za 83 tisuće manje u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (-5,1%). Istovremeno je broj nezaposlenih porastao na 347 tisuća što je za 43 tisuće više nego u trećem tromjesečju prošle godine (+14,1%). Posljedično je došlo i do smanjenja aktivnog stanovništva za 2,1% te se stopa aktivnosti (koja predstavlja postotni udio aktivnog stanovništva, tj. radne snage u radno sposobnom stanovništvu) spustila sa 53,7% u trećem tromjesečju na 52,6% u posljednjem tromjesečju. Ujedno se u istom promatranom razdoblju stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) spustila na 43% što je 2,2 postotna boda niže od prethodnog tromjesečja.

"Ovakva kretanja odražavaju sezonalni karakter u zapošljavanju stoga posljednje tromjesečje uobičajeno donosi pogoršanja indikatora (ne)zaposlenosti", smatraju analitičari RBA.

Rezultati ankete o radnoj snazi potvrđuju izrazito negativne trendove u kretanju radno sposobnog stanovništva, starijeg od 15 godina koje bilježi kontinuirano opadanje na godišnjoj razini, još od 2009. godine.

Prosječan broj radno sposobnog stanovništva u posljednjem prošlogodišnjem trmjesečju (3,623 milijuna) nastavio s padom već 24. tromjesečje zaredom. Pritom je aktivno stanovništvo u zadnjem tromjesečju 2014. (1,899 milijuna) zabilježilo pad od 2,1% u osnosu na prethodno tromjesečje dok je na godišnjoj razini broj aktivnih porastao za +2,6%. Istovremeno, broj neaktivnog stanovništva zabilježilo je rast za +2,3% u odnosu na treće tromjesečje 2014. godine dok je na godišnoj razini broj neaktivnih za 3,1% manji.

Ako se usporede podaci o nezaposlenima dobivenih Anketom o radnoj snazi s podacima HZZ-a, stopa nezaposlenosti prema Anketi u četvrtom tromjesečju 2014. je za 0,8 postotnih bodova niža od administrativne stope nezaposlenosti (19,1%). U tom razdoblju je prosječan broj nezaposlenih prema Anketi veći za 35 tisuća od podataka HZZ-a, što ukazuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koji se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje.

"Bez obzira na izvjesne metodološke razlike činjenica je da hrvatsko tržište rada karakterizira izrazita sezonalnost, visoka stopa nezaposlenosti te niska stopa aktivnosti stanovništva (među najnižima u EU), a obzirom na predviđenu gospodarsku stagnaciju u ovoj godini, na tržištu rada ne očekujemo značajnije pozitivne promjene", zaključuju analitičari RBA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.