Biznis

Potpisivanje Ugovora za početak izgradnje mosta kopno-otok Čiovo

Potpisivanje Ugovora za početak izgradnje mosta kopno-otok Čiovo

Danas će u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture biti potpisan Ugovor s izvođačem radova za početak izgradnje mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama između Hrvatskih cesta i tvrtke Viadukt.

 

Ugovor o izgradnji mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama potpisat će Uprava Hrvatskih cesta i Uprava tvrtke „Viadukt".

Vrijednost ugovora iznosi 129.510.941,75 kuna (bez PDV-a), a rok za završetak radova je dvadeset mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao.

Potpisivanju će prisustvovati i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Izgradnjom mosta omogućit će se bolja povezanost otoka Čiova s kopnom, poboljšat će se veza sa splitskom zračnom lukom i obližnjim autocestovnim čvorištima te razriješiti problem velike prometne zagušenosti postojećeg mosta, a koja ugrožava zaštićenu povijesnu jezgru grada Trogira.

Projektom, čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna eura, povećat će se sigurnost prometa i skratiti vrijeme putovanja ali i pružiti potpora regionalnom razvoju te gospodarskim aktivnostima otoka Čiova, grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije, priopćeno je iz Ministarstva.

Upravo je povećanje sigurnosti prometa i pitanje rješavanje uskih grla i zagušenja u gradovima ono što se može prepoznati opravdanim za sufinanciranje iz fondova EU i stoga, jedan od razloga zašto su cestovni projekti, po prvi puta, dobili priliku biti sufinancirati iz fondova EU, što do sada nije bio slučaj.

Projekt Kopno-otok Čiovo, planira se financirati iz fondova EU i to kroz dva programska razdoblja.

Prve dvije faze izgradnje planiraju se aplicirati iz Operativnog programa Promet 2007.-2013., dok se treća i posljednja faza planira financirati kroz Operativni program za 2014.-2020. „Konkurentnost i kohezija", dodaje se u priopenju Ministarstva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.