Biznis

Prijenos prava

Račan više od godinu dana u sukobu interesa zbog PR agencije?

Račan više od godinu dana u sukobu interesa zbog PR agencije?

Ivan Račan, zastupnik SDP-a koji je ušao u Sabor kao zamjenik Zoranu Milanoviću, kasnio je s prijenosom upravljačkih prava u PR agenciji Maksima na povjerenika godinu dana i pet mjeseci, zbog čega bi ga moglo kazniti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime mandat u Saboru teče mu od prosinca 2011, a premda nam je tvrdio da je prenio upravljačka prava u Maksimi na odvjetnika, to je prijavio Povjerenstvu tek tri dana nakon objave našeg teksta o njegovom potencijalnom sukobu interesa, 14. lipnja ove godine.

Saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan i dalje se u sudskom registru vodi kao suvlasnik društva Maksima komunikacije. Riječ je o PR agenciji koja je godinama imala sjedište na istoj adresi kao i SDP, a u njoj su stasali i kasniji Milanovićevi ministri Mirela Holy i Gordan Maras. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Račan je trebao mjesec dana nakon stupnja na dužnost u Saboru prenijeti svoja upravljačka prava koja ima u toj tvrtki na drugu osobu ili na povjerenika. U njegovoj imovinskoj kartici piše da mu je funkcija direktora u Maksimi 'u fazi prijenosa', a uopće se ne spominju upravljačka prava koja proizlaze iz vlasništva i koja je nužno regulirati sukladno zakonu. Agencija Maksima, za koju nam je Ivan Račan rekao da više ni ne zna što radi, prošli tjedan bila je angažirana za susret direktora Microsofta i predsjednika Vlade, njegova stranačkog šefa.

Susret Stevea Ballmera i Zorana Milanovića organiziran je baš uoči desetogodišnjice rada agencije. 'Nisam uključen u poslovanje Maksime i ne znam što agencija danas radi', izjavio nam je Račan i ustvrdio da je prenio upravljačka prava na odvjetnika Ivana Šipeka iz Odvjetničkog društva Sučević i Sučević.

Kakva je bila uloga Maksime u sastanku Milanovića i Microsofta, objasnila nam je direktorica agencije Dražena Lejo: 'Svu organizaciju je vodio Microsoft Hrvatska, a Maksima je bila zadužena za komunikaciju s medijima i interno komuniciranje.' Nakon susreta Milanovića i Ballmera 4. studenog doznali smo da je šefa Microsofta impresionirao hrvatski premijer te da će američka softverska kuća unaprijediti hrvatski obrazovni sustav. Malobrojni su prigovarali tome da je zapravo nejasno ono što je dogovoreno te da se ponajviše radi o Vladinom PR-u jer je Microsoft u susjednoj Srbiji zaposlio stotinu inženjera, a Hrvatima poklonio učeničke licence, ionako besplatne.

I direktorica Maksime Dražena Lejo ponovila nam je da je Račan prenio svoja prava na odvjetnika Šipeka, 's kojim koordiniramo i dogovaramo se oko svega po pitanju vlasništva ili upravljanja firmom'.

Uoči ulaska u Sabor Ivan Račan, saborski nasljednik svog stranačkog šefa Milanovića, postavio je letvicu transparentnosti toliko visoko da je ni sam nije uspio dosegnuti. Sada je pak spušta ispod zakonskih standarda. Iako zakon to ne nalaže, na početku saborskog mandata najavio da će prodati udio u PR agenciji, 'umjesto da pribjegne uobičajenim odvjetničkim smicalicama prijenosa vlasništva', a sve da bi izbjegao prozivanje za sukob interesa. No navodno zbog krize nije uspio prodati vlasnički udio, pa nam je u razgovoru u lipnju 2013, nakon što smo ga pitali je li u sukobu interesa s obzirom na to da njegova agencija organizira konferencije za Europsku komisiju na kojima gostuju Vladini ministri, tvrdio da je prenio upravljačka prava te da ne zna zašto sudski registar ili Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nisu zabilježili promjene. I dok se Zinku Bardić, premijerovu posebnu savjetnicu i direktoricu PR agencije Madison, prozivalo zbog činjenice da se klijentima Madisona (Ikea, Grippen...) lako otvaraju vrata premijerovog ureda, isprepletenost interesa klijenata Račanove Maksime i Vlade ostala je ispod radara.

Zato smo sada, nakon sastanka Milanović-Ballmer, ponovo kontaktirali s Dalijom Orešković, predsjednicom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koja nam je potvrdila da je zaprimljen Račanov prijenos upravljačkih prava, no tek 14. lipnja, točno tri dana nakon objave našeg teksta u kojem problematiziramo poslovanje njegove privatne agencije sa statusom saborskog zastupnika. 'Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dana 14. lipnja 2013. godine zaprimilo je Ugovor o prijenosu upravljačkih prava Ivana Račana koja proizlaze iz poslovnog udjela u društvu Maksima komunikacije d.o.o. za medijske djelatnosti', odgovorili su nam.

Povjerenstvo je zbog sličnog propusta već kaznilo ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu jer je zakasnio prebaciti upravljačka prava u svojoj poljoprivrednoj apoteci na drugu osobu. Iako je ministar kažnjen sa simboličnih 10.000 kuna, prozivanje za sukob interesa toliku mu je omrznulo poduzetništvo da je na kraju prodao tvrtku. Hoće li Povjerenstvo isto tako postupiti u slučaju Ivana Račana, čiji su se privatni poslovi ispreplitali s radom Vlade?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.