Biznis

Gospodarski skup

Počeo 3. Brown forum

Počeo 3. Brown forum

U Petrčanima pored Zadra počeo je 3. Brown forum, gospodarski skup koji je ove godine okupio 200-tinjak poduzetnika, ulagača i predstavnika investicijskih fondova iz jugoistočne Europe i SAD-a, javlja radio Zadar

 

Do 2020. godine cilj je u Hrvatskoj imati 40 poduzeća odnosno gospodarskih subjekata na 1000 stanovnika. Danas ih imamo 22. Čeka nas stoga velik posao, kazao je na otvaranju Foruma ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuvši važnost sudjelovanja predstavnika investicijskih fondova.

Na žalost vidimo u Hrvatskoj da su banke dosta konzervativne, da dosta često nemaju sluha za one projekte koje bi možda trebalo najprije podupirati. Mi nažalost nemamo puno fondova koji ulažu u projekte, a to je jedan od oblika financiranja koji je posebno vrijedan u svijetu ili u ekonomijama kao što je američka. I zbog toga smo danas posebno zadovoljni što je odabran i ovaj tematski dio koji povezuje poduzetništvo i financiranje kroz equity fondove koji će omogućiti da ti projekti sutra budu realizirani, rekao je ministar.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sljedećih 18 mjeseci, bit će važno razdoblje za privlačenje investitora, te ga Hrvatska mora dobro iskoristiti, rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten. Jamstva za privlačenje investicija nema, te će hrvatska Vlada i privatni sektor morati raditi na povećanju konkurentnosti, ali je potrebno razviti i kulturu poduzetništva, istaknuo je između ostalog američki veleposlanik, zaključivši kako je optimističan što se tiče budućnosti Hrvatske.

Predstavnik jednog od najvećih američkih investicijskih fondova Krishnaja Kolluri upozorio je kako najvažniji resurs zemalja nisu nacionalna bogatstva, već ljudski potencijali odnosno obrazovanje:

Hrvatska i zemlje u regiji tu su u prednosti. 30 posto hrvatskih građana ima više obrazovanje, a kroz povijest smo vidjeli da zemlje koje uspiju iskoristiti te ljudske resurse uspijevaju ostvariti rast gospodarstva, istaknuo je Kolluri.

Skup se nastavlja sutra radnim dijelom, a sudionici će raspravljati o ulozi poduzetnika u gospodarskom rastu, podršci javnog sektora poduzetništvu, te načinima privlačenja ulaganja.

radio Zadar/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.