Biznis

Sječa radnika

Iz Hrvatskih šuma odlazi između 1.800 i 3.000 ljudi

Iz Hrvatskih šuma odlazi između 1.800 i 3.000 ljudi

Hrvatske šume angažiraju privatne sjekače jer njihovi, žali se predsjednik Uprave, izbjegavaju posao. U sindikatu kažu da neće pristati na otpuštanja sve dok Hrvatske šume angažiraju privatne tvrtke za rad koji bi trebali obavljati njihovi radnici.

Poslovni dnevnik piše da će Hrvatske šume do kraja godine otpustiti oko 2500 radnika. Predsjednik Uprave Ivan Pavelić pregovora sa sindikatima o restrukturiranju i optimizaciji poslovanja, a konačan broj ljudi koji bi do kraja 2013. godine trebali otići tek će se utvrditi. Neizvjesno je hoće li otići 1800 ili pak 3000 ljudi. Iako u određenim djelatnostima postoji8 golem višak, u Hrvatskim šumama je manjak sjekača.

Sindikalist Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, upozorava da većina zaposlenih u tom poduzeću ima više od 50 godina, žive u ruralnim sredinama te da nikada više neće pronaći posao, a njihove obitelji postat će socijalni slučajevi. Sindikat, objašnjava, neće pristati na otpuštanja sve dok Hrvatske šume angažiraju privatne tvrtke za rad koji bi trebali obavljati njihovi radnici. Samo 60 posto poslova sječe trupaca, sada obavljaju Hrvatske šume, 30 posto privlačenja i izvoza te 14 posto ukupna prijevoza.

Pavelić pak kaže kako privatnici obavljaju ekonomski neisplative poslove ili poslove u kojima je detektiran manjak radne snage. 'Treba naglasiti da sjekač kod privatnika na dan obradi 30 kubika drva, a u Hrvatskim šumama samo 17. Naši radnici nerijetko čim dobiju ugovor za stalno dobiju i liječničko uvjerenje u kojem se tvrdi da imaju povećan rizik od nastanka invaliditeta i kako ne mogu dići ništa teže od dva kilograma. To više ne možemo tolerirati', kaže Pavelić, dodajući da zbog takvih okolnosti i moraju često angažirati privatne tvrtke koje su im mnogo jeftinije.

Svi radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobit će otpremnine zajamčene kolektivnim ugovorom, kaže Pavelić, a najveća otpremnina, ističe, iznosi stotinjak tisuća kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.