Biznis

Dalmacijavino

Radnici "Dalmacijavina" u suzama: Naša tvornica je umrla

Radnici

Godinama se sustavno radilo da bi se tvrtku dovelo u katastrofalnu situaciju, misle razočarani radnici

Radnici na splitskim Stinicama su informaciju da će biti pokrenut stečaj “Dalmacijavina” dočekali sa suzama u očima. Kažu da se osjećaju kao da su doznali za smrt bližnjega. Uvjereni su da se godinama sustavno radilo da bi se tvrtku dovelo u ovakvu katastrofalnu situaciju, piše slobodnadalmacija.hr

Ivan Matković, član Uprave “Dalmacijavina”, kaže da ne smatra kako je stečaj jedino rješenje za splitsku tvornicu pića, a kako je to odlučeno u Ministarstvu gospodarstva. Podsjeća, naime, da pokretanje stečajnog postupka po zakonskim odredbama znači automatske otkaze za svih 440 zaposlenika. No, kaže da očekuje da to bude stečaj s preustrojem koji bi garantirao da stečajni upravitelj ponovno zaposli dio radnika. To bi značilo, nastavlja, reorganizaciju društva i poslovanja, a u konačnici i racionalizaciju.

-Stečaj s preustrojem bi omogućio da što više radnika ostane na svojim radnim mjestima. Moglo bi se raditi o broju od 150 do 200 zaposlenika ako bi se pokrenule sve tri proizvodnje. Znači, sokova, vina, a napokon i jakih alkoholnih pića – kaže Ivan Matković. Podsjetimo na stupanje na snagu Zakona o trošarinskom broju. Od 1. siječnja 2010. godine zbog poreznog duga “Dalmacijavino” nije moglo dobiti trošarinski broj. Zbog toga splitska tvrtka već dvije godine ne može proizvoditi i prodavati jaka alkoholna pića. Naime, kako kaže Ivan Matković, ukupno dugovanje “Dalmacijavina” iznosi oko milijardu kuna. Najveći dio se odnosi na porezni dug, a od čega opet najviše iznose kamate.

- Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva u četvrtak nam je rečeno da “Dalmacijavino u stečaju” može dobiti trošarinski broj. Otvaranjem stečaja nad tvrtkom otvorio bi se novi račun u banci koji ne bi bio blokiran. Također, kroz stečaj bi se namirio porezni dug. Vjerujem da bi se onda mogla dobiti i potrebna bankarska garancija na nekoliko milijuna kuna. To je jedini preostali uvjet da bi Carina dala trošarinski broj jer su tehničko-tehnološki uvjeti već ispunjeni – kaže član Uprave “Dalmacijavina”. Nastavlja da bi se dobivanjem trošarinskog broja proizvodnja “Dalmacijavina” mogla nastaviti u punom opsegu.

Ta tvrtka je 70 posto prihoda imala upravo od jakih alkoholnih pića. Pelinkovac, votka, vlastiti amaro, gin, extra brandy i rakije samo su neki od najznačajnijih proizvoda. Ivan Matković kaže da bi se extra brandy (bivša Vekia) i travarica tako napokon počeli ponovno proizvoditi u Splitu, a ne više u pogonu u Širokom Brijegu.

Podsjetimo, zahvaljujući pogonu u BiH “Dalmacijavino je sačuvalo znatan dio tržišta, pa je tako prošle godine “Dalmacijavino BH” u Sloveniju izvelo travarice i brandyja vrijednosti oko 300 tisuća eura. Ivan Matković nadalje kaže da na sastanu u Ministarstvu gospodarstva nije rečeno što će biti s nekretninama “Dalmacijavina” na kojima država ima upisano založno pravo kao osiguranje naplate svojih potraživanja.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.