Biznis

Pozitivna iskustva kolega iz Slovenije

Pčelarima će biti bolje u EU

Pčelarima će biti bolje u EU

Pčelarima će u EU biti bolje - tako bar govore iskustva pčelara Slovenije koje su na studijskom putovanju nedavno posjetili pčelari Udruge Dalmatinka. Zadarske pčelare posebno su zanimala iskustva slovenskih kolega u dobivanju sredstava iz EU fondova, javlja RadioZadar .

Od ulaska u Europsku uniju slovenski pčelari povukli su 4 milijuna eura za razvoj pčelarstva, a odnos institucija prema toj grani poljoprivrede znatno je promijenjen - prenosi nam predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi. Domaći pčelari nadaju se kako će i njima u EU biti bolje. Uz ostalo i zbog strogih pravila igre kojih će se morati pridržavati, a sva je odgovornost na pčelaru.

Treba ići na izvoz meda kao gotovog proizvoda, a ne meda u rinfuzi jer samo tako se može postići prihvatljivija cijena. Hrvatski pčelari imaju kvalitetan proizvod, ali ne i prepoznatljiv. Nemamo stabilne i dostatne količine no to nas ne treba sprječavati - kaže Zlatko Elveđi navodeći kako prema nekim pokazateljima Europskoj uniji nedostaje oko 150 tisuća tona meda. Hrvatski pčelari procjenjuje se proizvode oko 7 tisuća tona meda.

U Sloveniji ima oko 9 tisuća pčelara s oko 170 tisuća košnica. Po broju pčelara na tisuću stanovnika Slovenija je druga zemlja na svijetu s godišnjom proizvodnjom od tisuću i 700 tona meda. Više od 70 posto prodaju na kućnom pragu. Slovenci su krenuli i u razvoj pčelarskog turizma, a pojedina gospodarstva već imaju 10 tisuća posjetitelja godišnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.