Biznis

Pad razine zdravstvene zaštite

Mjesečni dug zadarske bolnice doseći će dva milijuna kuna?

Mjesečni dug zadarske bolnice doseći će dva milijuna kuna?

Kako će bolnica, čije je poslovanje ionako već "na aparatima", preživjeti novi financijski udar?

Unatoč svim uštedama i racionalizacijama, zadarska Opća bolnica svakog mjeseca stvara novi dug od čak milijun kuna. Ne samo da dugovanje ne mogu smanjiti već će ga i povećati ako se ostvari najava novog rezanja bolničkog proračuna, piše slobodnadalmacija.hr

A ono je već gotovo sigurno. Kako će bolnica, čije je poslovanje ionako već na aparatima, preživjeti novi financijski udar, pita SD  ravnatelja ove ustanove, dr. Daria Nakića. Mjesečni proračuni bolnica trebali bi se rezati za četiri posto. Kako će to utjecati na poslovanje OB Zadar?

"To znači da ćemo mjesečno ostati bez 700 tisuća kuna, a zbrojimo li smanjenje limita, dopunskoga zdravstvenog osiguranja i ograničenja u participaciji, naš će dug s milijun kuna porasti na dva. Racionalizirali smo rad bolnice gdje god smo mogli, ali više nema mjesta na kojemu možemo štedjeti ako ne želimo ugroziti razinu kvalitete zdravstvene zaštite. Mislim da će takvo stanje, ako se dogodi, biti neodrživo. S ovoliko novca bolnice jednostavno ne mogu izvršiti ono što se od nas traži"

Odnosi li se to i na smanjenje lista čekanja? "Svakako. Iako smo većinu lista, osim operacije očne mrene, uspjeli svesti u medicinski prihvatljive granice, dalje od ovoga ne možemo ići. Zamislite situaciju sa 12 kolonoskopija dnevno i bolesnike koji leže na odjelu. To je nemoguće, kakva bi to zdravstvena zaštita bila."

"Taj se problem dijelom može smanjiti većom kontrolom indikacija. Siguran sam da ni liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu zadovoljni ovim sustavom koji ih svodi na pisače uputnica koji nemaju vremena za svoje pacijente. Ogroman dio zdravstvenog sustava sveden je na bolnice koje su, s druge strane, svedene samo na rezanje troškova."

Gdje je izlaz iz ovakve situacije? "Ako želimo zadržati kvalitetu zdravstvene usluge, jedini način je reforma zdravstvenog osiguranja jer je postalo očito da zaposleni sa svojim izdvajanjima više ne mogu financirati ovolike potrebe sustava. Pri tome ne mislim na osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu već na skupe usluge koje će onaj tko želi, morati i platiti. Znam da će to naići na mnoge kritike, ali ovakav sustav je neodrživ", kaže Nekić.

Ima li bolnica višak zaposlenih i koliki su "uteg" bolnici plaće čak 1234 djelatnika? "Osobno mislim da nema. Maksimalno smo racionalizirali broj zaposlenih, svi ljudski kapaciteti u bolnici su do kraja iskorišteni i jedva se “pokrivamo” kad netko ode na bolovanje. Na radiologiji smo, primjerice, uveli smjenski rad umjesto dežurstava jer tako štedimo. Kad bi išli po standardizaciji, zadarskoj bolnici čak bi falilo ljudi, zaključuje Nekić.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.