Biznis

Čekaju vladine poteze

Fitch upozorio: Moguće je snižavanje rejtinga!

Fitch upozorio: Moguće je snižavanje rejtinga!

Hrvatska Vlada mora 'poduzeti akciju' kako bi tržište rada i porezni sustav učinila povoljnijima za poslodavce i ulagače, ili će se suočiti s mogućim snižavanjem postojećeg kreditnog rejtinga BBB-, poručila je u srijedu bonitetna agencija Fitch Ratings, izvještava Bloomberg.

Vlada premijera Zorana Milanovića, koja je došla na vlast nakon izbora u prosincu 2011, također se treba strogo pridržavati svojih proračunskih ciljeva i provesti ciljeve gospodarskog rasta, poručio je Michele Napolitano, pomoćnik direktora Fitcheva odjela za gospodarstva nove Europe, na današnjoj tele-konferenciji, izvještava Bloomberg.

Fitch je 5. ožujka potvrdio važeći kreditni rejting Hrvatske, koji je na donjoj granici investicijskog statusa, uz negativne prognoze.

'Odlučili smo dati novoj vladi povjerenje i vjerujemo da za to postoje dobri razlozi', rekao je Napolitano.

'Fiskalno proklizavanje i izostanak reformi vodili bi prema negativnoj ocjeni. Nemamo određene rokove, ali očekujemo da ćemo vidjeti neke Vladine poteze u prvoj polovici godine', dodao je Napolitano.

Hrvatska, koja treba postati 28. članica Europske unije 2013. godine, treba servisirati rastući vanjski dug i oživjeti posrnulu ekonomiju, konstatira Bloomberg, podsjećajući da je Milanović u veljači rekao da će gospodarski rast u 2012. iznositi 0,8 posto, dok je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u prosincu upozorio da Hrvatska ove godine može otklizati u recesiju, nakon skromnog oporavka u 2011.

Vlada je predložila smanjenje potrošnje za četiri milijarde kuna kroz smanjenje subvencija državnim poduzećima i rezanje plaća u javnom sektoru.

Također, zaključuje Bloomberg, planira oživjeti investicije, ubrizgavajući osam milijardi kuna iz banaka za obnovu i razvoj i EU fondova u infrastrukturne projekte i energetski sektor.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.