Biznis

Novi obračun

Pogledajte koliku plaću ćete dobiti u ožujku

Pogledajte koliku plaću ćete dobiti u ožujku

Zaposleni s dvoje djece koji je dosad primao prosječnu plaću (5.500 kuna) za razliku od samca, primati 120 kuna više

Svi zaposleni hrvatski građani u ožujku će primiti plaću prema novoj poreznoj tarifi. Ovisno o visini plaće i broju uzdržavanih članova obitelji, nekima će se neto plaća povećati, a nekima smanjiti. Prema Vladinim najavama, plaća bi se trebala povećati zaposlenima koji primaju neto plaću ispod državnog prosjeka (oko 5.500 kuna), a smanjiti onima s iznadprosječnim primanjima. Međutim, u konkretnim slučajevima ta računica vrijedi samo za zaposlene koji imaju najmanje jednog uzdržavanog člana.

Kod samaca ta granica je puno niža, a kod onih s više uzdržavanih članova može se popeti na nekoliko puta višu razinu. Koristeći kalkulator plaća RRiF-a usporedili smo kakve promjene će se dogoditi na plaćama različitih kategorija zaposlenih s obzirom na osobne olakšice koje imaju pravo koristiti.

Za samca zaposlenog u Zagrebu granica na kojoj 'plus prelazi u minus' spušta se na 4.350 kuna. Sve samce čija neto plaća je iznad tog iznosa, nova porezna tarifa udarit će po džepu. Tako će samac koji je dosad primao prosječnu neto plaću (5.500 kuna) ubuduće primati 97 kuna manje, a isti manjak osjetit će svi koji su primali do 8.800 kuna. Samcima koji primaju neto plaće iznad 8.800 kuna minus se progresivno povećava. Tako će oni koji su primali neto 9.000 kuna dobivati 137 kuna manje, a onima koji su dobivali neto 10.000 kuna plaća će se smanjiti za 380 kuna.

S druge strane, za zaposlenog koji koristi olakšicu za dvoje djece (ukupno 4.840 kuna) granica na kojoj 'plus prelazi u minus' penje se na 11.500 kuna. Tako će zaposleni s dvoje djece koji je dosad primao prosječnu plaću (5.500 kuna) za razliku od samca, primati 120 kuna više, a manjak će osjetiti tek oni s astronomskim plaćama.

Podsjetimo, prema novim pravilima, osnovni osobni odbitak povećava se sa 1.800 na 2.200 kuna mjesečno i uvećava se uzdržavane članove obitelji prijavljene u poreznoj kartici. Faktori pomoću kojih se utvrđuje osobni odbitak nisu se mijenjali, ali su povećani apsolutni iznosi poreznih olakšica za uzdržavane članove obitelji. Tako za uzdržavano prvo dijete osobni odbitak raste sa 900 na 1.100 kuna, za drugo dijete sa 1.260 na 1.540 kuna, a za druge uzdržavane članove obitelji sa 540 na 660 kuna.

Druga promjena odnosi se na porezne razrede čije granice su spuštene, pa se dosadašnje porezne stope primjenjuju na niže osnovice. Porezna osnovica do 2.200 kuna na mjesec oporezuje se stopom od 12 posto, sljedećih 6.600 kuna (tri osnovna osobna odbitka) oporezuje se stopom od 25 posto, a sve iznad toga stopom od 40 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.