Biznis

PDV sutra raste na 25 posto

Rekorni PDV, rastu cijene nafte i komunalija

Rekorni PDV, rastu cijene nafte i komunalija

Viši PDV u Europi imaju samo Mađarska i Island

Teško vrijeme dolazi građanima Hrvatske. Od sutra PDV raste na 25 posto, srednjem sloju padaju plaće, a zbog nestabilnosti na tržištu nafte možemo očekivati da će i cijene goriva porasti.

Hrvatska će sutra stati "uz bok" skandinavskim državama, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje imaju stopu PDV-a od 25 posto. Višu stopu poreza na dodatnu vrijednost u Europi imaju samo Mađarska, 27 posto, te Island 25,5 posto. Iako neki tvrde da zbog konkurencije trgovci neće dizati cijene uslijed rasta PDV-a, teško je tome povjerovati, jer je već kod najave povišenja PDV-a poskupjelo mlijeko i mliječni proizvodi pa su potom porasle i cijene deterdženata, kozmetike i higijenskih potrepština.

Može li 60 kuna viša plaća pokriti sva ta poskupljenja?

Vlada je "za pomoć najsiromašnijima" uvela i međustopu PDV-a na jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode. No, zato će, zbog izmjene poreznih razreda,  400 tisuća ljudi s plaćama većim od 5500 kuna, primati manje dohotke. Prema proračunima, više plaće za mizernih 60 do 80 kuna primat će oni koji mjesečno zarađuju od 3200 do 5500 kuna neto.

Hrvatske građane u roku tjedan dana vjerojatno očekuju i dva poskupljenja naftnih derivata. Prvi će se dogoditi sutra povećanjem PDV-a za dva posto, dok se drugi može očekivati u utorak kada se redovno mijenja cijena goriva u Hrvatskoj. Posljednjih mjeseci cijene goriva na svjetskom tržištu konstantno rastu zbog nestabilnosti u vezi iranskog nuklearnog programa te se takva stanje preko mediteranskog tržišta prebacuje i u Hrvatsku.

U Zagrebu skuplji javni prijevoz i voda

Iako su cijene nafte drastično povećane posljednjih mjeseci, Vlada kaže kako ništa neće poduzeti sve dok benzin ne bude stajao 12 kuna. U tim će trenucima Vlada jedino moći sniziti trošarine. Sigurno je da će i više cijene goriva još više povisiti cijene drugih proizvoda.

Zagrepčane će dodatno pogoditi i poskupljenje javnog prijevoza za neke kategorije za čak 40 posto, dok im je najavljeno i poskupljenje vode od šest posto. Da će socijalna situacija ove godine biti kritična, pokazuju i jučer objavljeni podaci da je u godinu dana pao broj zaposlenih te su, onima koji još uvijek imaju radno mjesto, već pale plaće.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.