Biznis

Užasna financijska kriza

Britanski ekonomisti: Grčka sigurno napušta euro

Britanski ekonomisti: Grčka sigurno napušta euro

Ekonomisti smatraju da će Grčka u nekoliko narednih mjeseci izaći iz eurozone i bankrotirati, a potom će još neke zemlje izaći iz zajedničke valute

Iako se političari trude kako bi Grčka ostala u eurozoni, ekonomski stručnjaci ne vjeruju u takav scenarij te smatraju kako bi izlazak iz zajedničke valute čak bio i dobar za prezaduženu državu na jugu Europe.

"Eurozona prolazi kroz 'egzistencijalnu krizu', a grčki izlazak će imati užasne posljedice", kazao je izvršni direktor think-tanka Capital Economics Roger Bootle te dodao kako se eurozona u trenutnom obliku ne može vratiti održivom razvoju. "Kriza u eurozoni je daleko od rješenja", kazao je Bootle u svom govoru ovog tjedna na britanskom Institutu za ekonomske poslove na godišnjoj konferenciji o stanju u ekonomiji. "Smatram da će Grčka u nekoliko narednih mjeseci izaći iz eurozone i bankrotirati, a potom će još neke zemlje izaći iz zajedničke valute", kazao je Bootle i dodao kako se eurozona suočava sa "egzistencijalnom krizom" i da joj vrijeme istječe, piše Public Service Europe.

Smatra kako će i britanske banke biti "teško pogođene" raspadom eurozone unatoč tome što nisu snažno povezane sa dugovima "zemalja periferije", kao što su to bankarski sektori zemalja članica eurozone. No, istaknuo je da su britanske banke snažno povezane sa francuskim financijskim sektorom koji je mnogo posudio prezaduženim državama juga Europe. No, kaže i kako je teško davati prognoze. "Vjerujem da će doći užasna financijska kriza", rekao je Bootle, ali i dodao da ne vidi način na koji bi se kontinent oporavio u slučaju da se raspad eurozone ne dogodi.

Smatra da su trenutno političari i ekonomisti na "nepoznatom teritoriju", zbog čega je teško dugoročno prognozirati. "Bio sam vrlo zbunjen kada sam vidio da u posljednjem 'paketu pomoći' piše da će grčki dug biti 120,5 posto BDP-a do 2020. godine - ne znam gdje su našli tih 0,5 posto", rekao je Bootle i time objasnio da se barata sa vrlo neprovjerenim brojkama.

Njegovo stajalište dijeli i profesor ekonomije na Sveučilištu John Hopkins koji smatra da su sve te procjene o održivoti dugova bezvrijedne, jer su ekonomije u padu, a smanjuje se i ponuda novca. Direktor globalnih strategija u tvrtki Stndard Life Investments, Andrew Miligan pak smatra kako Europa poprilično dobro kontrolira financijsku krizu, ali "ništa ne radi kako bi stvorila ekonomski rast".

U raspravi je Graeme Leach sa Instituta direktora kazao da vjeruje kako ne postoje šanse da "euro preživi u ovom obliku" do kraja ove godine. Smatra kako će se Grčka, ako ostane u eurozoni, suočiti sa "desetljećem u kojem će biti apsolutno nigdje" sa društvom "na rubu propadanja". Dodaje kako Grci vidjeli "svjetlo na kraju tunela" kada bi se odlučili za odlazak iz eurozone i devalvaciju valute.

Ekonomist Graham Bishop smatra kako će mjere upravljanja ekonomijama država članica, koje je u prosincu dobila Europska komisija, dati tom tijelu bolji uvid u njihova gospodarstva te da bi to "moglo pokrenuti stvari naprijed" i osigurati da u roku od godinu dana niti jedna zemlja ne izađe iz zajedničke valute. Smatra kako je u Grčkoj pravi šok nastupio kada se shvatilo da "ona nije prava moderna država, jer vlada ne može kontrolirati što se u njoj događa".

Ovoga tjedna su objavljeni podaci po kojima se vidi kako je u posljednjem kvartalu 2011. godine njemačke ekonomija pala za 0,2 posto što znači da je nju pogodila kriza u eurozoni. Nakon toga je Europska komisija predvidjela rast njemačkog gospodarstva u ovoj godini od samo 0,6 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.