Biznis

SHZ Zadarske županije

Naftni derivati poskupjeli isključivo zbog potrebe punjenja proračuna RH

Naftni derivati poskupjeli isključivo zbog potrebe punjenja proračuna RH

Arapske zemlje opskrbljuju naftom najviše Japan, te Kinu i Indiju

U Hrvatskoj se stalno vrši propaganda da će poskupjeti gorivo zbog toga što će nafta u svijetu jednom također poskupjeti. Nema razloga za poskupljenje derivata i plašenja javnosti da će nafta uskoro premašiti 200 USD/bbl (barel nafte).

Dokazane rezerve nafte u svijetu su u porastu, a Europa više od 50 posto potreba za naftom namiruje iz Ruske Federacije. Glavni opskrbljivači SAD-a naftom su Kanada i Venezuela, a udio Irana u proizvodnji nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva je tek oko 1/6.

Cijena naftnih derivata u Hrvatskoj posve je neovisna o cijeni osnovne sirovine - nafte. U formuli za izračun cijena derivata u Hrvatskoj (po potrebi onih koji ih određuju) uopće nema cijene nafte. Uz današnje cijene nafte trošak nafte u jednoj litri naftnih derivata je 3-3,5 kuna/litri. Zanimljivo bi bilo znati kome odlazi ostatak (7-8,5 kuna/litri) do cijene derivata u Hrvatskoj.

Naftni derivati u Hrvatskoj nisu poskupjeli zbog poskupljenja nafte u svijetu o čemu nas informiraju neki stručnjaci za poskupljenja u medijima. Cijena nafte je u razdoblju od godinu dana imala trend smanjivanja.

Naftni derivati su poskupjeli isključivo zbog potrebe punjenja proračuna RH, jer drugi izvori za punjenje nisu dovoljno izdašni. Od poskupljenja imaju koristi i Mađari koji upravljaju INA-om. Isti se i dalje žale da više od pola cijene odlazi Hrvatskoj, a što bi oni htjeli da odlazi Mađarskoj.

SHZ Zadarske županije/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno