Biznis

Prošle godine bonusi od 6 tisuća eura

"Zlatno doba" u njemačkoj automobilskoj industriji

"Zlatno doba" zavladalo je u njemačkoj automobilskoj industriji, a zbog rekordne dobiti u protekloj poslovnoj godini profitirati će i ranici na traci. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung piše kako će Volkswagen, Porsche i drugi proizvođači u ovoj godini svojim radnicima isplatiti "jedinstveno visoke premije", od kojih će neke biti i u peteroznamenkastom iznosu.

Član Nadzornog odbora Daimlera i Boscha te sindikalni čelnik Jorg Hofmann je kazao da će premije radnicima u F.A.S-u dosegnuti iznos od 10 tisuća eura. "Šlag na torti ove će godine ekstremno dobro prijati", kazao je Hofmann, piše DW. Šef radničkog vijeća u Porscheu, Uwe Huck, je kazao da će "premije neke oboriti s nogu, jer se takvo što još nije dogodilo". "Naši su radnici zaslužili genijalno-intergalaktičke premije. Rekordnu zaradu nije nam donio sveti Petar", objasnio je Huck.

Zaposlenici Daimlera će za 2011. godinu dobiti premije od 4100 eura, što je rekordna cifra kod tog proizvođača. Najbolje premije će ipak dobiti radnici Audija, zbog formule određivanja tih nagrada koja je ustanovljena prije nekoliko godina. Po toj formuli radnicima pripada 10 posto od operativnog rezultata poslovanja koji je prošle godine iznosio 1,2 milijarde eura. Radnici Audija će najvjerojatnije dobiti premiju od oko 10 tisuća eura.

Uz to su prošle godine bili nagrađeni i sa bonusom od 5 do 6 tisuća eura. Njemački proizvođači automobila su prošle godine profitirali od velikog rasta prodaje u zemljama u razvoju, kao što je Kina, ali i od oporavka na američkom tržištu. Daimler je imao najbolju godinu u 125 godina postojanja te zabilježio profit od šest milijardi eura. Čista zarada VW-a bila je 15,8 milijardi eura. Zbog takvih pokazatelja su porasli i apetiti radništva te se sada očekuje da premije budu više od dogovorenih 10 posto dobiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.