Biznis

A naši?

Slovenski i poljski ministri sami plaćaju najam i režije

Slovenski i poljski ministri sami plaćaju najam i režije

Do sada su hrvatski ministri koji nisu iz Zagreba tijekom trajanja mandata živjeli u državnim stanovima i za to plaćali simboličnu stanarinu od pet kuna po kvadratnom metru!

Stambeni zbrinjavanje ministara iz Vlade postalo je ponovno tema u Hrvatskoj nakon što je ministar financija Slavko Linić, koji je na privremeni rad došao iz Rijeke,objavio da očekuje besplatno stambeno zbrinjavanje u Zagrebu.

Kako je taj problem reguliran u nekim drugim zemljama koje su nedavno ušle u Europsku uniju, s kojima se može usporediti ili nam mogu biti uzor? Iskustva su različita: ministri u Slovačkoj imaju besplatan smještaj na račun države, ali zato u Poljskoj i nama susjednoj Sloveniji – plaćaju!

Do sada su hrvatski ministri koji nisu iz Zagreba tijekom trajanja mandata živjeli u državnim stanovima i za to plaćali simboličnu stanarinu od pet kuna po kvadratnom metru. Pošto saborski zastupnici ne plaćaju čak ni tu simboličnu stanarinu, pojavila se informacija da ministri iz novog saziva Vlade koji ne žive u Zagrebu također očekuju da će posve besplatno dobiti stanove na korištenje. 'Mi govorimo o tome da vam se, ako radite van mjesta prebivališta, osigurava stanarina, pa čak i prijevoz.

Uvjeti poslovanja su uvijek različito riješeni. Prema tome, samo pitam zašto bih ja koji dolazim iz Rijeke imao teže uvjete nego onaj tko živi u Zagrebu?', zapitao se Slavko Linić pred novinarima kada su ga upitali da li je to malo neprikladno u vremenu kada Vlada reže na veliko svim ostalim kategorijama stanovništva. Zanimljivo je da već u susjednoj Sloveniji nailazimo na mnogo odgovornije rješenje: tamošnji parlamentarni zastupnici i ministri kojima je potreban smještaj u Ljubljani u vrijeme mandata mogu zatražiti smještaj u državnim stanovima, ali oni taj smještaj plaćaju - i to nisu nipošto simbolični iznosi.

Tako slovenski ministar koji nije iz Ljubljane može izabrati neki od državnih stanova veličine između 19 do 69 metara četvornih i to zadovoljstvo će platiti u rasponu od 90 do 290 eura. Kao ilustraciju navodimo da se tržišne cijene najamnina za obične građane kreću od 300 eura za jednosoban, 600 eura za dvosoban i oko 800 do 900 eura za trosoban stan.

U Poljskoj zastupnici koji nisu iz Varšave tijekom mandata žive u hotelu koji je dio vladina ureda i imaju pravo na plaćene putne troškove, ali zato moraju platiti stanarinu. Slično je regulirano i za ministre i premijera. Prema informacijama koje smo dobili iz ureda za odnose s javnošću poljske Vlade ministrima na raspolaganju stoje stanovi u trima zgradama koje se nalaze u vlasništvu države. Ti stanovi stoje na raspolaganju i državnim tajnicima i još nekim drugim vladinim dužnosnicima, ali također kao i Slovenci i Poljaci moraju plaćati najam i režije. No, hrvatskim političarima na utjehu: u Slovačkoj političari imaju besplatan smješta u državnoj imovini.

Prema slovačkom modelu zastupnik s prebivalištem izvan Bratislavske županije ima pravo na smještaj u objektu Ureda Parlamenta Republike Slovačke ili na naknadu troškova u smještajnim objektima koje osigurava Ured Parlamenta. 'Što se tiče Vlade predsjednik Vlade Republike Slovačke ima pravo za vrijeme izvršavanja svoje funkcije besplatno koristiti prikladno opremljen stan, a član Vlade ima pravo samo onda ako ima prebivalište izvan sjedišta Vlade koje se nalazi u Bratislavi', poručili su nam iz slovačkog veleposlanstva.

Rješenja su očito različita od zemlje do zemlje, no, možda bi političari iz krizom razorene zemlje u kojoj se traži 'stezanje remena' za građane – kao što je u Hrvatskoj – uzore mogli potražiti u zemljama koje postupaju racionalno i odgovorno sa zbrinjavanjem političara, baš poput Slovenije ili Poljske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.