Biznis

Bombastična najava

Porez bankarima podržava čak devet zemalja

Porez bankarima podržava čak devet zemalja

Francuski ministar financija Francois Baroin tvrdi da je čak devet zemalja eurozone spremno uvesti porez na financijske transakcije: Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Portugal i Španjolska

Baroin se poziva na činjenicu da su devet navedenih zemalja potpisnice pisma danskom predsjedništvu Europske unije, kojim se traži da se do ljeta na dnevni red stavi prijedlog zakona o uvođenju poreza na financijske transakcije, čiji je inicijator francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Pritom, devet je značajna brojka - Lisabonski ugovor predviđa donošenje novih zakona uz podršku najmanje trećine od 27 država članica Europske unije.

Podsjetimo, za uvođenje poreza na bankovne transakcije zalažu se njemačka kancelarka Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, a najglasnije mu se protivi britanski premijer David Cameron. London je najveće financijsko središte u Europi, zbog čega bi Britanija bila najpogođenija takvim porezom.

Sarkozy je krajem siječnja najavio da će Francuska jednostrano oporezivati financijske transakcije, što je Cameron ocijenio 'nevjerojatnim' zbog posljedičnog gubitka mnogih radnih mjesta.

'Ako Francuska bude oporezovala financijske transakcije, mi ćemo, u zdravom duhu natjecanja s Francuskom, otvoriti naša vrata i moći ćemo primiti u Velikoj Britaniji puno veći broj francuskih banaka i poduzeća i naše će se gospodarstvo razvijati', rekao je tada Cameron.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.