Biznis

Pilari traže sirovinu

Pilanama nedostaje trupaca

Pilanama nedostaje trupaca

Iz Hrvatskih šuma kažu kako nema govora o tome da žele oštetiti pilane u Gorskom kotaru. Samo u siječnju srušeno je 23.000 kubika trupaca

Gorski kotar obiluje šumom, no 30-ak pilana ne može otkupiti dovoljne količine trupaca za preradu. Iz Hrvatskih šuma stiže obećanje - odobrit će maksimalnu sječu koliko to dopušta obvezni prirast, donosii HTV .

Drvna industrija u Gorskom kotaru iznimno je važna jer donosi radna mjesta. Ove godine srušit će se više od 400.000 kubika trupaca. Nažalost, ni to neće biti dovoljno građe za tridesetak pilana u Gorskom kotaru. Glad za trupcima ne jenjava. Devedeset posto građe odlazi u izvoz. Pilari traže da im Hrvatske šume osiguraju sirovinu.

Štoviše, pilane predlažu konsignacijsku prodaju. Na taj način bile bi osigurane dovoljne količine trupaca tijekom cijele godine.

Iz Hrvatskih šuma kažu kako nema govora o tome da žele oštetiti pilane u Gorskom kotaru. Samo u siječnju srušeno je 23.000 kubika trupaca. No ne može se ići preko normativa šumskog prirasta jer on jamči opstanak šumskog fonda.

Male pilane zapošljavaju 300 radnika. Ako bi im Hrvatske šume jamčile petogodišnje ugovore o isporuci trupaca, odmah bi mogle zaposliti još stotinu radnika. Za Gorski kotar to je iznimno važno.

No, svakako bi bilo bolje da, ako već ne možemo proizvoditi konkurentan namještaj, bar izvozimo obrađenu drvenu građu, a ne sirove trupce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.