Biznis

Promašeni ugovori

Koncesionari autocesta u proračun uplatili nula kuna

Koncesionari autocesta u proračun uplatili nula kuna

U oba slučaja koncesije na Ipsilonu i AZM-u riječ je o privatno-javnom partnerstvu

Dva koncesionara na hrvatskim autocestama koji su u većinskom privatnom vlasništvu - Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj (AZM) - dosad Hrvatskoj nisu uplatili ni jednu kunu koncesijske naknade, piše Večernji list.

Pritom Bina Istra pod koncesijom ima Istarski ipsilon od 1995. godine, a tvrtka AZM autocestu od Zagreba do Maclja od 2004. godine, no od toga državni proračun još nema nikakve koristi.

Stoga ideje savjetnika premijerke Željka Lovrinčevića da bi se davanjem autocesta u koncesiju kako bi se brzo došlo do velikih iznosa za državni proračun, na primjeru Istarskog ipsilona i AZM-a padaju u vodu. A razlog tome su koncesijski ugovori koji određuju da se koncesijska naknada plaća ne odjednom nego pomalo, kroz godine trajanja koncesije.

U oba slučaja koncesije na Ipsilonu i AZM-u riječ je o privatno-javnom partnerstvu. U AZM-u privatni partner je austrijska tvrtka Strabag (preko svoje tvrtke Pyhrn Concession Holding GmbH) koja ima 51 posto udjela u tvrtki AZM, a Republika Hrvatska 49 posto.

Prema podacima koje je Večernji list dobio od resornog Ministarstva prometa, mora i infrastrukture, AZM treba plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od šest posto dividendi koje su isplaćene članovima društva, no AZM dosad nije poslovao s dobiti.

U Ministarstvu još navode da koncesionar kao naknadu plaća i šest posto kamata u skladu sa svakim ugovorom o zajmu člana društva. Po toj stavci dosad je isplaćena naknada, odnosno kamata na zajmove koje je AZM dobio od države za 2009. godinu u iznosu od 103.910 eura te 2010. godine u iznosu od 91.582 eura.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.