Biznis

Maslinari i uljari

Do 28. siječnja prijave na "Noćnjak 2011"

Do 28. siječnja prijave na

U tijeku je zaprimanje uzoraka maslinova ulja i njihova fizikalno-kemijska analiza za ovogodišnji Noćnjak. Na zahtjev proizvođača rok zaprimanja ulja produljen je do 28. siječnja 2011, prenosi Radio Zadar.

XIII. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2011. održati će se od 18. do 20. ožujka u Vodicama u hotelu Olympia. U Zadružni savez Dalmacije u Splitu potrebno je dostaviti dvije litre ulja po uzorku uz uplatu 300 kuna što maslinarima jamči ispitivanje pet fizikalno-kemijskih parametara ( pruža se osnovni uvid u slobodne masne kiseline, peroksidni broj te tri koeficijenta za utvrđivanje autentičnosti ulja - K brojevi).

Uz fizikalno-kemijsku analizu, ulja će svojim nepcem ocjenjivati međunarodni stručnjaci, prvi put u novouređenim i opremljenim prostorima Zadružnog saveza Dalmacije. Zbirne ocjene će u skladu s pravilnikom za ocjenjivanje, pored medalja i diploma, rezultirati s tri nova šampiona (za kvalitetu ulja u pakovini, rinfuznog ulja i za izgled pakovine). Ujedno će se proglasiti i pet najboljih u kategorijama sortno, višesortno, blago, srednje intenzivno i intenzivno maslinovo ulje.

Brojni proizvođači opreme, alata i repromaterijala, te ekoloških proizvoda predstavljat će se na sajmu u okviru manifestacije, a svi zainteresirani imaju mogućnost kušati maslinova ulja različite kvalitete na vođenim degustacijama i na Hrvatskoj burzi maslinovih ulja.

Predstavljanja maslinovih ulja održat će se u prostorima Saveza u sklopu novoga projekta, Poslovnog kluba koji između ostalog ima za cilj unaprjeđivati kvalitetu i promicati identitet hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Podsjećamo, lani je Noćnjak održan u Biogradu na moru, a titulu šampiona odnijela je obitelj Kardum iz Zadra.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.