Biznis

Jednostavno jelo

Ministarstvo turizma zabranilo "pizza cut"

Ministarstvo turizma zabranilo

Pravilnik kaže da je "fast food" ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, ali nigdje ne navodi pizzu pa ona i ne mora biti jednostavno jelo

Ulazi li pizza pod jednostavna jela, kada je u pitanju brza hrana ili ne? Pitanje je to postavljeno Ministarstvu turizma koje je na njega odgovorilo negativno i zabranilo 'pizza cut' u objektima za brzu hranu.

Petra Pleša uložila je 400 tisuća kuna kako bi na riječkim Marinićima pokrenula vlastiti biznis, zaposlila je dvoje radnika, a potom je naišla na zakonske propise koje svatko tumači kako mu je drago, javlja Net.hr

"Uložili smo dosta novca, prostor u najmu, koji je bio staro skladište, kompletno smo uredili. Sve smo napravili po propisima, ishodili sva rješenja, među kojima u Uredu državne uprave i Rješenje za obavljanje djelatnosti kao objekt brze prehrane i kada nam je rečeno da smo sve zadovoljili i da možemo početi s radom, objekt smo nakon Nove godine otvorili. No, uskoro je uslijedio obilazak inspekcije te je gospodarski inspektor zahtijevao da iz prostora maknemo peć za pizzu. A upravo od pizza ovakav objekt ima najviše posla. Naime, mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze i "pizza cut", i nitko nas, pa ni kod izdavanja potrebnih dokumenata, nije upozorio da ne smijemo imati pizzu", ispričala je Pleša kojoj ni Ured državne uprave nije uspio pomoći jer su zapeli na definiciji Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.

Pravilnik kaže da je "fast food" ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, ali nigdje ne navodi pizzu pa ona i ne mora biti jednostavno jelo. Kod tog tumačenja dolazi do kratkog spoja.

U Gospodarskoj komori Primorsko- goranske županije tražili su već pojašnjenje Ministarstva turizma, no pitanje nikada nije razriješeno.

"Tražili smo da se to pitanje riješi tehnološkim postupkom obrade jela, dakle da se napravi razlika koristi li se zamrznuti proizvod ili se pizza proizvodi u samom objektu. No, to nije prihvaćeno. Do sada, koliko imamo informacije, u ovom smislu ugostitelji nisu imali problema, iako mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze", pojasnio je za Novi list tajnik županijske Obrtničke komore Željko Dimitrić.

U Uredu Državne uprave Primorsko-goranske županije koji izdaje Rješenja o obavljanju djelatnosti tvrde da moraju poštivati naputke nadležnih tijela, u ovom slučaju Ministarstva turizma.

I u Inspektoratu, koji se također poziva na Ministarstvo turizma, tvrde kako pizza nije jednostavno jelo.

"Smatramo da se u ugostiteljskom objektu vrste objekt brze prehrane (fast food) ne mogu pripremati niti usluživati pizze, bez obzira kada je izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za takav ugostiteljski objekt, jer je po našem mišljenju pizza jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim jelom", stoji u dopisu koji je Novom listu poslao ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva Robert Pende.

No u Upravi tvrde kako ugostitelj može ishoditi rješenje po kojem će njegov objekt imati naziv "objekt brze prehrane i pizzeria". Ako, naravno, za svaku vrstu ispunjava uvjete definirane propisima.

Reci što misliš!

 Izdvojeno