Biznis

Recesija

Italija pomaže svojim bankama s 12 milijardi eura

Italija pomaže svojim bankama s 12 milijardi eura

Talijanska Vlada traži sve moguće načine kako pomoći kreditorima da nastave s kreditnom aktivnošću, koju tako hitno trebaju poduzetnici i potrošači nakon serije bankrota banaka diljem svijeta

Talijansko Ministarstvo financija odobrilo je plan pomoći bankama u cilju jačanja njihovih kapitalnih rezervi i da ih se ohrabri da pojačaju kreditiranje uslijed globalne financijske krize.

Ministar financija Giulio Tremonti potpisao je dekret koji će bankama omogućiti da prikupe novac prodajom obveznica Vladi, a država ih je spremna kupiti u vrijednosti od ukupno 12 milijardi eura.

Talijanska Vlada traži sve moguće načine kako pomoći kreditorima da nastave s kreditnom aktivnošću, koju tako hitno trebaju poduzetnici i potrošači nakon serije bankrota banaka diljem svijeta.

UniCredit i Intesa Sanpaolo, dvije najveće banke u zemlji, izjavile su kako će razmotriti prijedlog Vlade za kupnju obveznica, dok je investicijska banka Mediobanca objavila kako nije zainteresirana za tu ponudu.

Država ujedno uvjetuje svoju pomoć time da banke zadrže stopu kreditnog rasta iz 2007. i 2008. godine za male i srednje velike kompanije i stanovništvo, a za otpuštene radnike banke moraju suspendirati otplate hipotekarnih kredita na najmanje 12 mjeseci.


Reci što misliš!