Biznis

Smanjene isporuke

Vlada: Hitan sastanak zbog plina

 Vlada: Hitan sastanak zbog plina

Hrvatska se u ovim izvanrednim okolnostima namiruje iz domaće proizvodnje i skladišta plina Okoli, u kojemu je oko 330 milijuna kubika

Premijer Ivo Sanader za danas je sazvao hitan sastanak o plinu. Razmotrit će se moguća rješenja kako Hrvatska ne bi drhtala svaki put kad Rusi zavrnu ventil, prenosi Totalportal.hr .

Sanader će u Banskim dvorima okupiti predstavnike resornih ministarstava, INA-e, PLINACRO-a i HEP-a. Pokušat će smisliti kako doskočiti mogućoj nestašici plina.

Ministarstvo gospodarstva pripremilo je mjere koje će prezentirati premijeru. Već se gradi novi dobavni pravac preko Mađarske, a moguće je da ćemo s Talijanima ispregovarati da nam u ovakvoj situaciji umjesto dogovora o podjeli 50:50 plina iz sjevernog Jadrana daju više. Moguća je i odluka o interventnom uvozu plina preko Italije. Inače, iz Rusije dobavljamo čak 40 posto naših potreba koje su dnevno 12 milijuna kubika.

Hrvatska se u ovim izvanrednim okolnostima namiruje iz domaće proizvodnje i skladišta plina Okoli, u kojemu je oko 330 milijuna kubika.

Nitko ne želi točno reći za koliko nam je to dovoljno no procjenjuje se da plina imamo za dva tjedna do mjesec dana, kaže glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal.

Inače, tijekom jučerašnjeg dana Rusi su nam dostavljali od 15 do 30 posto ugovorenih količina. Stoga su smanjene isporuke plina velikim potrošačima, a građani su pozvani na racionalnu potrošnju.

Reci što misliš!