Biznis

Gospodarstvo

Gradnja novog pogona Paške sirane u punom zamahu

Gradnja novog pogona Paške sirane u punom zamahu

Ugovor sa SAPARD agencijom jamči i plasman proizvoda "Paške sirane" na tržište Europske unije

U industrijskoj zoni Paga intenzivno se odvijaju radovi na izgradnji novog, velikog pogona "Paške sirane". Za gradnju novog pogona, "Paška sirana" je preko agencije SAPARD i Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu dobila deset milijuna kuna potpore iz pretpristupnih fondova EU-a. Sredstva su bespovratna, a novi pogon mora zadovoljiti sve uvjete koje traže propisi EU-a.

"Radi se o velikom projektu i velikom novcu pa zato radimo kvalitetno i brzo kako bi opravdali povjerenje koje nam je dano," kaže Ante Oštarić, tehnički direktor "Paške sirane".

Objekt će biti izgrađen do konca godine, a do svibnja iduće godine, za kada je najavljeno svečano otvorenje, trajat će opremanje pogona.

"Novi pogon imat će površinu od 1.700 četvornih metara, a u njemu će se osim pogona za proizvodnju sira, nalaziti i skladišni prostor i sve što je potrebno kako bi zadovoljili propisane uvjete," kaže Oštarić dodajući kako su rokovi kratki, a kriteriji SAPARD agencije strogi.

Komisija agencije SAPARD već je posjetila "Pašku siranu"i na gradilištu novog pogona sve dobro provjerila, osobito dokumentaciju. Ocjena je bila pozitivna. S novim pogonom "Paška sirana" će povećati proizvodnju sireva za oko 30 posto.

"To je iznimno značajno povećanje," kaže Oštarić. "Ove smo godine proizveli oko 120 tona paškog sira te 730 tona ostalih sireva kao što su Dalmatinac, Trapist, Primorac i Pramenko. To znači da ćemo s novom i suvremenom tehnologijom godišnje proizvoditi oko 1. 000 tona sira."

Ugovor sa SAPARD agencijom jamči i plasman proizvoda "Paške sirane" na tržište Europske unije.

"Posebno nam je drago što će se naši proizvodi uskoro naći u trgovačkim centrima diljem EU-a," navodi Oštarić. "Tako će se paški sir koji nastaje na otoku kamena i soli naći na policama trgovina u zemljama EU-a zajedno s vrhunskim sirevima iz ostalih krajeva svijeta."

U "Paškoj sirani" se ne boje konkurencije. Dapače, priželjkuju je. Oštarić navodi kako paški sir već godinama dobiva nagrade na izložbama sireva u Europi te kako je strancima već dosta poznat. Plasman paškog sira u zemlje EU-a samo znači, kaže Oštarić, da će ga upoznati znatno širi krug ljubitelja dobrih, kvalitetnih sireva.


Reci što misliš!