Biznis

Croatia Airlines: Dobit ide za pokriće gubitaka

Croatia Airlines: Dobit ide za pokriće gubitaka
PIXSELL

Tvrtka je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast od devet posto

Odlukom glavne skupštine Croatia Airlinesa ostvarena dobit od 32,1 milijun kuna iz poslovanja u 2006. godini iskoristit će se za pokriće gubitaka iz prethodnih godina, kako je predložila Uprava kompanije, javlja Poslovni dnevnik.

Glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić istaknuo je da je tvrtka u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast od 9 posto, odnosno od 58.000 putnika, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od čega se 45.000 putnika odnosi na međunarodne letove.

Mišetić je kao velik uspjeh kompanije istaknuo potpisivanje code share sporazuma s američkim United Airlinesom, drugom najvećom aviokompanijom na svijetu, kojim se putnicima na međukontinentalnim letovima omogućava da s jednim predsjedanjem putuju iz Chicaga, Los Angelesa, San Francicsa i Washingtona preko sedam točaka u Europi za Hrvatsku.

Za održavanje i razvoj linija u jugoistočnoj Europi od velike je važnosti najavljena nabava četiriju zrakoplova Q400 od kojih će prva dva Croatia Airlinesu biti isporučena u travnju iduće godine.Ti avioni moći će i za vrijeme magle sigurno sletjeti na pistu zagrebačkog aerodroma, što postojeći ATR 42 nisu mogli.

Istaknuvši da je nakon 2001. godine prošla godina bila prva u kojoj su avioprijevoznici u svijetu ostvarili dobit, i to od 5,1 milijarde dolara, unatoč većoj cijeni kerozina koja doseže 28 posto ukupnih troškova, Mišetić je kazao da je u Europi prošle godine promet povećan za 6,2 posto.

Također je istaknuo sve veću konkurenciju koju dodatno zaoštravaju agresivne niskotarifne kompanije koje zauzimaju 23 posto kapaciteta. Low-cost prijevoznici imaju gotovo 30 posto prometa na Zračnoj luci Zagreb, dok Croatia Airlines drži oko 45 posto zračnog prijevoza u Hrvatskoj. Mišetić je podsjetio da unatoč liberaliziranom tržištu Croatia Airlines ostvaruje dobre rezultate.

Prošle godine obilježeno je 15 milijuna putnika, potpisani su ugovori o suradnji s TAP Portugalom, Swiss Airom i Air Oneom, a prateći svjetske trendove uvedene su elektroničke karte koje će se od iduće godine moći koristiti na svim aerodromima. Prošle godine iskorištena je i pogodnost hadginga kerozina što je također donekle snizilo troškove.

U 2006. godini, s jednim avionom manje, izvedeno je 3 posto manje letova, postignuto povećanje od 1 posto više putnika sa 2,9 posto većim faktorom popunjenosti kabine. Još je prisutan pad broja putnika u domaćem prometu od 1 posto, dok je nastavljen stabilni rast od 5 posto u međunarodnom prijevozu. U čarter-prometu došlo je do smanjenja od 3 posto.

Predsjednik Nadzornog odbora Miomir Žužul istaknuo je važnost Croatia Airlinesa u povezivanju hrvatskih gradova zbog čega nacionalnoj kompaniji profit ne može biti jedini kriterij poslovanja. Na neslužbene najave kako se u kolovozu priprema štrajk letačkog osoblja i kojima je jučer neslužbeno pisao portal index.hr, u Croatia Airlinesu kazali su da nisu primili nikakvu službenu obavijest te da pregovori sa sindikatima još traju.


Reci što misliš!