Biznis

prijava poreza

Nema promjena za godišnje prijave poreza na dohodak

Nema promjena za godišnje prijave poreza na dohodak
Davor Puklavec/PIXSELL

Prijavu poreza za 2016. godinu podnose četiri kategorije poreznih obveznika, a iz porezne uprave objašnjavaju kako promjena za godišnje prijave poreza na dohodak nema.

 

Kao i prošle godine, većina građana ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, a promjena u odnosu na prošlu godinu nema, što je pomnije pojasnio glasnogovornik Porezne uprave, Marko Nenadić. "Kao i prošle godine, većina građena više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu jer će Porezna uprava njihove prijave ispuniti i dostaviti na adresu, na temelju prikupljenih podataka iz sustava.

Tako će Porezna uprava do 30. lipnja obveznicima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohadak", objasnio je Nenadić. U slučaju nepotpunih i netočnih podataka iz poreznog rješenja, građani će moći podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja. Neki od poreznih obveznika moraju podnijeti poreznu prijavu.

"Poreznu prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika - oni koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, pomorci, građani za koje poreznma uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016., odnosno porezni obveznuici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak u kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam obveznik nije izvjestio Poreznu upravu. Također i porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavili Poreznoj upravi", ističe Nenadić.

Važno je naglasiti da su građani, koji žele ostvariti povrat poreza zemljom različitih olakšica, a za koje Porezna uprava nema podatke, obvezni do kraja veljače predati obrazac ZPP-DOH, odnosno zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku. Koji građani spadaju u tu skupinu, navodi Nenadić.

"To je riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici, poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice ako žive na potpomognutim područjima, koja nisu naveli u svojoj poreznoj kartici", rekao je Nenadić.

Iako promjena za godišnje prijave poreza na dohodak nema, tvrtka Croatian Tax Tab Ltd. pokrenula je web servis za prijavu poreza na kapitalnu dobit na kojem će 100 tisuća građana moći dobiti ispunjen JOPPD obrazac, što je dodatno objasnio direktor tvrtke Croatian Tax Tab Ltd, Stjepan Pavlek.

"Oni na web servisu kada unesu potrebne podatke dobiju ispunjeni JOPPD obrazac sa svojim podacima kojeg trebaju samo potpisati i poslati u Poreznu upravu", objasnio je Pavlek.

Ispunjavanje JOPPD obrasca i uplatnice iznosi 25 kuna, no kada se korisnicima trebaju obraditi sve transakcije i odrediti osnovica, a potom ispuniti JOPPD, uplatnicu i izvještaj iznosit će 50 kuna.

Reci što misliš!