Biznis

dobre vijesti za Hrvatsku

Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal

Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal
pomorac.net

Iz Europske komisije stigle su dobre vijesti za Hrvatsku. Odobreno je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za izgradnju LNG terminala na otoku Krku . Ovo je jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini

"Ovaj projekt trebao bi podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju koja će imati priliku razviti nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom ovog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj“ - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Projekt LNG terminala za otoku Krku financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) koji je namijenjen ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije, a odluka o tomu donesena je na današnjem sastanku Koordinacijskog odbora CEF-a.

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.Inače, projekt izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku proglašen je strateškim investicijskim projektom od važnosti za Republiku Hrvatsku te se nalazi na listi projekata od zajedničkog interesa Europske Unije.

Projekt LNG terminala na otoku Krku također predstavlja važan čimbenik u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, kao i povećavanjem sigurnosti opskrbe prirodnim plinom za zemlje Jugoistočne Europe.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se nalazi u postupku konačnog odabira strateških ulagača. Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura. Osim za LNG terminal, odobreno je i sufinanciranje projekta unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije - HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.Iz CEF-a je ukupno dodijeljeno 450 milijuna eura od čega je čak trećina sredstava za LNG i Sincro.Grid.
 

Reci što misliš!

  Vezane vijesti