Biznis

u ponedjeljak

Sastaju se dobavljači Agrokora: Moramo se usuglasiti, u igri je prevelik ulog

Sastaju se dobavljači Agrokora: Moramo se usuglasiti, u igri je prevelik ulog
Ivo Čagalj/Robert Anić/PIXSELL

Nakon što su direktori Sberbanka najavili sastanak s vjerovnicima Agrokora, u igru su se uključili i najveći dobavljači Ivice Todorića

U ponedjeljak bi se trebali sastati i razgovarati o zajedničkoj strategiji prema najvećoj domaćoj tvrtki i njezinim vjerovnicima

Na sastanku se očekuju čelnici Podravke, Kraša, Dukata Vindije i Francka koji žele da se sustav Agrokora održi na operativnoj razini.

Tportal doznaje da se dobavljači sastaju kako bi štitili svoje interese i potraživanja od Agrokora jer su svjesni da su se banke već sastale i zauzele stav. 

Direktor jednog od najvećih Agrokorovih dobavljača rekao nam je kako očekuje zauzimanje zajedničkog stava nakon sastanka u ponedjeljak:

'Banke su se sastale nekoliko puta. Svi ostali vjerovnici uskladili su stavove pa mi hoćemo uskladiti i svoje. Prije formalnih zaključaka ne možemo ništa više reći. Prevelik je ulog u igri', zaključuje naš sugovornik.

Tportal je ovog tjedna već kontaktirao najveće Agrokorove dobavljače koji su rekli kako pomno prate situaciju. 

Srećko Nakić, potpredsjednik Atlantic Grupe rekao je da su kao jedan od Agrokorovih najvećih dobavljača u dnevnoj komunikaciji s njegovim menadžmentom i u okvirima mogućnosti nastoje sustavu Agrokora osigurati redovan tijek procesa opskrbe. 'Vjerujemo da će vodstvo Agrokora odgovorno pristupiti rješavanju postojeće krize', rekao nam je Nakić.

Komentar su nam dali i u Dukatu: 'Iako je tvrtka u privatnom vlasništvu, Agrokor je danas najveći poslodavac u Hrvatskoj i jedan od ključnih subjekata u domaćem prehrambenom sektoru. Stoga svakako očekujemo ozbiljan, odgovoran i održiv pristup rješavanju problematike strane vlasničke i upravljačke strukture kompanije te uz nadzor relevantnih resornih i financijskih državnih institucija.'

Podsjetimo, Sberbank i drugi glavni vjerovnici koncerna Agrokor najavili su da će se naći kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora, izjavio je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanka. Vjerovnici, koji su se očito usuglasili, zahtijevaju kontrolu trenutačnih operacija i žele dobiti mogućnost 'promptno reagirati na promjene'.

Dodatan razlog za brigu Ivici Todoriću ponovno je dala i kreditna agencija Moody's koja je u petak objavila novo mišljenje o Agrokoru i ostavila ocjenu rejtinga na B3 uz negativne izglede koji su, podsjetimo, iz pozitivnih promijenjeni u negativne u veljači ove godine.

Međutim, ovaj su put upozorenja snažnija i vezana su za kreditne obveze. U toj rejting kući smatraju da Agrokor ima ograničene kapacitete za plaćanje u gotovini ili za izlaganje dodatnom zaduženju bez pristanka sadašnjih vjerovnika.


Reci što misliš!