Biznis

AMERIČKI STRUČNJAK

Agrokor ima previše ozbiljnih problema - i sve ih mora riješiti odjednom

Agrokor ima previše ozbiljnih problema - i sve ih mora riješiti odjednom
Robert Anic/PIXSELL

Nick Smith-Saville, koji je u Debtwireu voditelj istraživanja za Europu, rekao je da su Agrokorovi problemi kompleksni

"Agrokor, najveća privatna kompanija u Hrvatskoj koja ima ozbiljne financijske probleme, mora ih početi rješavati sve odjednom", rekao je glavni analitičar američke Agencije Debtwire za Balkan Insight.

Kako je pojasnio, dospijeće 485 milijuna eura PIK kredita, koji dolazi na naplatu sredinom 2018. godine, moglo bi uzrokovati ozbiljne probleme za kapitalnu strukturu kompanije. A to je samo jedno od otvorenih pitanja.

Sberbank želi kontrolu

Drugi Agrokorov problem je nelikvidnost kompanije. 

"Imate nekoliko međusobno povezanih problema i ako ih ne rješavate odjednom, neki od njih mogli bi se pogoršati, ili uzrokovati nove probleme", kaže Smith-Saville.

Neki od Agrokorovih vjerovnika i dobavljača razmatraju ulazak u upravljačku strukturu kompanije. Među njima i najveći vjerovnik, ruski Sberbank, koji je navodno dao i dodatnih 300 milijuna eura kako bi se pokrile kratkoročne obveze.

Ipak, Maxim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka rekao je za Bloomberg da ne planiraju preuzeti Agrokor, već da žele sudjelovati u restrukturiranju kompanije, što bi uključivalo i prodaju nekih dijelova koji nisu ključni za osnovnu djelatnost.

Iako je prodaja pojedinih dijelova Agrokora tehnički moguća, Smith-Saville kao problem ističe to što je kompanija visoko zadužena, pa je pitanje kolika bi se cijena mogla postići, s obzirom na to da se zna da se ide u prodaju iz nužde.

Dobavljači izgubili povjerenje

Analitičar upozorava da Agrokor Grupa ima i značajan dug prema svojim podružnicama - Ledu i Jamnici, koji iznosi oko 325 milijuna eura.

Također, ključni dobavljači - hrvatske prehrambene kompanije - izgubili su povjerenje u Agrokor.
Danas je održan sastanak uprava nekih hrvatskih prehrambenih kompanija, a među njima su bili predstavnici Vindije, Dukata, Francka, Podravke i Kraša, kako bi razgovarali o situaciji u Agrokoru.

Očekuje se i sastanak dobavljača s ministricom gospodarstva Martinom Dalić. Za sada se pretpostavlja da bi mogao biti dogovoren model prema kojem bi se dugovi prema dobavljačima pretvorili u vlasničke udjele u nekim Agrokorovim kompanijama.

 

Reci što misliš!