Biznis

U osječkom KBC-u prvi put operacija ugradnje umjetne pužnice

U osječkom KBC-u prvi put operacija ugradnje umjetne pužnice
AP

Na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata osječkog KBC-a u petak je prvi put obavljena operacije ugradnje umjetne pužnice, čime je Osijek postao peti implantološki centar u Hrvatskoj za tu vrstu operacije, izvijestili su u petak iz KBC-a

Operaciju ugradnje umjetne pužnice 57-godišnjem pacijentu iz Vinkovaca koji s dosadašnjim slušnim pomagalima nije mogao postići zadovoljavajuću slušnu rehabilitaciju, izveli su dr. Robert Trotić, otokirurg i subspecijalist zagrebačkog KBC-a "Sestre milosrdnice", u kojoj je prije 21 godinu ugrađena prva umjetna pužnica u Hrvatskoj, i tim stručnjaka osječkoga Kliničko-bolničkog centra.
 
Operacija je protekla odlično, iako je trajala dulje od predviđenog vremena, a intraoperativno ispitivanje je pokazalo da pužnica odlično funkcionira, izvijestio je novinare nakon operacije dr. Trotić. Pacijent se probudio, nema poteškoća, a potpuni oporavak očekujemo u roku od sedam dana, rekao je.
 
Dodao je kako je u Hrvatskoj do sada ugrađeno oko 690 umjetnih pužnica, od čega 78 posto u KBC "Sestre milosdrdnice", koji je i referentni centar Ministarstva zdravstva za umjetne pužnice, a Osijek je ovime postao peti implantološki centar u Hrvatskoj, i prvi u Slavoniji za tu vrstu operativnog zahvata.
 
Docentica s Klinike za otolaringologiju osječkog KBC-a Darija Birtić kazala je kako je za tu zdravstvenu ustanovu ovo novi  trenutak u liječenju gluhoće, koji do sada nije bio moguć, zbog nedostatnih tehničkih uvjeta i odgovarajuće opreme, poput otokirurškog mikroskopa, koji je u međuvremenu nabavljen.
 


Reci što misliš!