Biznis

skupi smo

Jeftini za zapadnjake, skupi za sebe: skupo plaćamo hranu, standard spašavaju cijene stanovanja

Jeftini za zapadnjake, skupi za sebe: skupo plaćamo hranu, standard spašavaju cijene stanovanja
Thinkstock.com

Objavljena usporedna razina cijena potrošačkih dobara i usluga u 37 europskih država pokzauje da su nam cijene hrane i pića na razini EU, odjeća i obuća jednako skupi, a elektronika i skuplja

Hrvati u Europi za svoj novac sličnu količinu roba i usluga kao u Hrvatskoj, mogu kupiti u Češkoj i Slovačkoj, jer su potrošačke cijene roba i usluga u Hrvatskoj za trećinu niže od prosječnih u EU. 

Pokazuje to jučer objavljena usporedna razina cijena potrošačkih dobara i usluga u 37 europskih država koju je 2016. proveo Eurostat, prenosi Poslovni dnevnik.

Eurostat je usporedio više od 2400 proizvoda i usluga širom Europe, podijeljenih u 12 grupa proizvoda. Prema istraživanju, Hrvatima bi jako teško bilo u  Švicarskoj, na Islandu, u skandinavskim zemljama pa i u Irskoj, jer su tamo cijene u prosjeku dva do dva i pol puta više nego kod nas. 

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića gotovo na razini prosječnih u EU, pa na njih trošimo trećinu svojih primanja, dok je prosjek u Europi tek 18%. Odjeća i obuća jednako su skupi kao u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj, a potrošačka elektronika je i skuplja.

Ipak, standard nam spašavaju niže cijene režijskih troškova, prije svega cijenama struje i plina koje su za trećinu niže od prosjeka. 

Za zapadnjake smo konkuretni i po cijenama u hotelima i restoranima, koje su 29 posto niže od prosječnih, a jeftinije su i transportne usluge u Hrvatskoj, kao i usluge komuniciranja, za četvrtinu jeftinije od prosječnih u EU, prenosi Poslovni dnevnik.


Reci što misliš!