Biznis

gari capelli potvrdio

Ministarstvo turizma dodjeljuje 24,9 milijuna kuna za turističke projekte u 2017. godini!

Ministarstvo turizma dodjeljuje 24,9 milijuna kuna za turističke projekte u 2017. godini!

Ministarstvo turizma danas je objavilo rezultate programa dodjele bespovratnih potpora u 2017. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ putem kojega će sa ukupno 24 milijuna i 896 tisuća kuna sufinancirati 606 projekata usmjerenih na podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva na području svih županija Republike Hrvatske.

Sredstva su namijenjena povećanju kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoju novih proizvoda u destinaciji, održivom razvoju, internacionalizaciji poslovanja, korištenju novih tehnologija i sl.

Korisnici sredstava su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge te fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

„Ovogodišnji program nastavak je svih dosadašnjih aktivnosti Ministarstva turizma usmjerenih na poticanje turističkog sektora s ciljem jačanja konkurentnosti turizma Hrvatske. Uz projekte na kontinentu, ove godine se posebna pažnja posvećuje razvoju turizma na otocima, održivom razvoju te korištenju novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda. Financiranjem turističkih projekata diljem cijele Hrvatske želimo ojačati ponudu, ostvariti ravnomjerniji turistički razvoj naše zemlje te doprinijeti produljenju turističke sezone“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako se uz ovogodišnja sredstva, u posljednjih pet godina, izgradilo preko 1000 bazena u Hrvatskoj.

„Također, zbog velikog interesa građana i velikog broja kvalitetnih i dobro pripremljenih projekata odlučili smo iznos bespovratnih potpora podignuti za gotovo 3 mil. kn, pa s prvobitnih 21,9 mil. kn finalni izdvojeni iznos je 24 mil. i 896 tisuća kuna“ rekao je ministar Cappelli.  

Program je sastavljen od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja.

Kroz mjeru A podupiru se hoteli, kampovi i drugi smještajni objekti, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu kroz podizanje kvalitete uz uvjet dostizanja više kategorije, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa ili kamp odmorišta, odnosno obnovu proširenje i uređenje postojećih, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja kampa, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete postojećih seljačkih gospodarstava uz uvjet dostizanja više kategorije za jedno sunce, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, te izgradnja bazena u objektima u domaćinstvu. Kroz tu je mjeru odobreno 485 projekta, ukupnog iznosa 21,4 milijun kuna, s time da se 9,3 milijuna kuna odnosi na izgradnju 237 bazena u domaćinstvima.

Kroz mjeru B razvijaju se posebni oblici turizma kao što su ruralni i planinski turizam, cikloturizam, sportsko-rekreativni, pustolovni, avanturistički, ronilački i dr. posebni oblici turizma kroz ulaganja u potrebnu infrastrukturu, opremu i sadržaje terena i prostora, igrališta, špilja, vidikovaca, vježbališta, odmorišta i sl. Kroz ovu mjeru podupiru se i zabavni i tematski parkovi, mali i ploveći hoteli, obnova i uređenje izletničkih drvenih brodova tradicijske izgradnje, te kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa. Kroz tu je mjeru odobreno 2,8 milijuna kuna za 102 projekta.

Mjera C odnosi se na dostupnost i sigurnost turista kroz sufinanciranje javno dostupnih defibrilatora (medicinski uređaji za spašavanje i oživljavanje) u ugostiteljskim objektima, uz obveznu edukaciju, pri čemu prednost imaju ugostiteljski objekti na otocima i drugim dijelovima RH koji u blizini nemaju zdravstvenih ustanova. Osim toga, od ove godine će se putem mjere C subvencionirati prijevoz vode trgovačkim društvima i obrtima koji se bave hotelskom industrijom na otocima bez vodovoda.

Mjera D odnosi se na prepoznatljivost, pa će se tako financirati plasman otočnih proizvoda kroz turizam, povezivanje poljoprivrede i turizma korištenjem novih digitalnih tehnologija, kao i međunarodni skupovi važni za poduzetništvo u turizmu.

Putem mjere C dodijeljeno je 300 tisuća kuna za 10 projekata, a putem mjere D 320 tisuća kuna za 9 projekata.

Rezultati programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ objavljeni su na službenom webu Ministarstva turizma http://www.mint.hr/default.aspx?id=370

 


Reci što misliš!