Biznis

rekordi su tu da se ruše

Nin: Rekordna turistička sezona i milijunto noćenje!

Nin: Rekordna turistička sezona i milijunto noćenje!

Ove godine milijunto noćenje na području Grada Nina postignuto je do 23. kolovoza, dok je prošle godine taj brojka zabilježena oko 5. rujna. Trend rasta turističkog prometa nastavlja se i ove godine koji je do 23. kolovoza zabilježio porast od 11% kako u turističkim dolascima tako i u turističkim noćenjima.

''Detaljnom analizom stanja koju redovno radimo, gotovo na dnevnoj bazi, sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je zabilježeno znatno povećanje i u ostvarivanju dobiti gradskih tvrtki'', kazuje Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu i djalatnica za informiranje iz Grada Nina.

Gradska tvrtka „Nin turizam“ d.o.o.  ostvarila je porast u prometu za 49,9% (u odnosu na isto razdoblje prošle godine) s napomenom da se broj objekata nije povećavao, već se povećanje postiglo kvalitetnijim ulaganjem u usluge te sadržaje unutar samih objekata tvrtke.

Kite surferi guštaju u Ninu Kite surferi guštaju u Ninu

Slična situacija je i na parkinzima gdje se bilježi znatan porast prodanih karata i do kraja godine očekuje se povećanje financijskog prometa za 13%. Pri tom je bitno napomenuti da je cijena parkirne karte ostala na razini prošle godine.

''Ističemo da je ovo rezultat dobre pripreme Grada i gradskih službi tijekom cijele godine te analizi i praćenju stanja za vrijeme turističke sezone kada se na dnevnoj bazi detektiraju problemi i nedostaci kako u samom centru grada tako i na plažama kao glavnim turističkim resursima''.

Područje Grada Nina ima sveukupno  8  km plaža koje se  svakodnevno održava, čisti  te se svake godine ulaže u komunalnu infrastrukturu i nabavku nove komunalno urbane opreme  te se  svugdje gdje to dozvoljava konfiguracija tla  ulaže u uređenje hortikulturnih površina. Paralelno se uređuju se i parkinzi neposredno povezani  s plažama.

Kulturne manifestacije, zabavni i sportski program izuzetno su bitan čimbenik,  koji pridonosi povećanju broja posjetitelja i njihovim dužim zadržavanjem na području Grada, odnosno gradske jezgre.

95% navedenih manifestacija je u organizaciji i financiranju Grada Nina i njegovih službi, a kvalitetan i besplatan program svakodnevno se održava pri čemu se nastoji prilagoditi ukusu i potrebi svih gostiju Grada.

Nin ove godine rekorder u Hrvatskoj po broju povećanja stanovnika 

Javnost je već upoznata s činjenicom da je Nin ove godine rekorder u Hrvatskoj po broju povećanja stanovnika čija se brojka penje za 460%.

''Kao mala sredina ulažemo izuzetno puno truda kako bi izdržali taj pritisak na komunalnu i prometnu infrastrukturu Grada te upravo i zato radimo konstantne analize postojećeg stanja kako bi detektirali sve probleme na kojima se dodatno treba poraditi radi kvalitetne pripreme za narednu sezonu''.

A analiza je pokazala da uslijed povećanja izgradnje smještajnih i poslovnih kapaciteta dolazi do problema u vodoopskrbi, u opskrbi električnom energijom te probleme u sustavu odvodnje i to nam postaje glavi akcent za ulaganje dodatnih sredstava do naredne sezone.  

Dakle, program rada za narednu godinu  već je razrađen i od 1. listopada ove godine kreće se s radovima kako bi 1. svibnja 2018. potpuno spremni dočekali sezonu i usredotočili se na poslove tekućeg održavanja plaža, povijesne cjeline i hortikulturnih površina.

Radovi na sustavu odvodnje

Ono što će uvelike olakšati život građana Grada Nina te doprinijeti još većoj ekspanziji turizma je svakako je i konačan početak realizacije jednog velikog i važnog projekta sustava odvodnje zapadnog područja Zadarske županije s kojim se započinje na proljeće 2018. godine, a čija će realizacija dovesti novih turističkih investicija i poboljšati privatni smještaj  na kojem turizam Nina i počiva.

Festival pijeska u Ninu 2017 Festival pijeska u Ninu: pogledajte čudesne kreacije!

Ramov kaže da su u Gradu Ninu analizom proteklih nekoliko godina uočeni su i problemi s manifestacijama koje organizira Turistička zajednica Grada Nina. Naime, tijekom cijele turističke sezone, svega su četiri događanja u organizaciji Turističke zajednice Nina. (Šokolijada, Festival sunca i svjetlosti u sv. Križu, Festival pijeska te Romantična noć), koji na žalost zbog neinovativnosti iz godine u godinu bilježe stagnaciju i nezainteresiranost u broju posjetitelja, dok se istovremeno za iste troškovi održavanja konstantno povećavaju kao i broj zaposlenih i angažiranih djelatnika od strane Turističkog ureda.

Kako bi ponudili kvalitetniji sadržaj našim gostima i od strane Turističke zajednice Grada Nina, koja na žalost do sada nije kvalitetno i sadržajno pratila ponudu Grada, bit će potrebno uložiti dodatni trud kako bi navedene manifestacije počele bilježiti bolju zainteresiranost i veći broj posjetitelja.

''Uvjereni smo da se jedino radom na ovaj način, možemo uspješno nositi s galopirajućim turizmom i brojim pritiscima na područje Grada te i dalje obarati rekorde u turističkom prometu na zadovoljstvo svih naših građana i posjetitelja'', zaključuje Marijana Ramov iz Grada Nina.


Reci što misliš!