Biznis

isap

U Tinjanu otvoren 11. internacionalni sajam pršuta

U Tinjanu otvoren 11. internacionalni sajam pršuta
Dusko Marusic/PIXSELL

Jedanaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta (ISAP), gastronomske manifestacije koja je kroz godine izrasla među najveće, najmasovnije i najvažnije događanje ove vrste u Hrvatskoj, svečano je otvoren u subotu u Tinjanu.

U središtu pozornosti ove manifestacije je istarski pršut, tradicijska istarska delicija koja već nekoliko godina, jedina među svim hrvatskim pršutima, nosi zaštićenu europsku oznaku izvornosti, no uz istarski pršut, na ISAP-u se i ove godine tradicionalno predstavljaju i pršuti iz drugih hrvatskih regija, kao što su krčki, dalmatinski i drniški, koji su zaštićeni europskom oznakom geografskog podrijetla. Osim njih predstavljaju se i proizvođači pršuta iz nekoliko drugih mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja poput Italije, Austrije, Slovenije, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije, a posebnim promocijskim programima predstavlja se i čuveni talijanski pršut iz Parme, kao partneri sajma.

Izaslanik hrvatske predsjednice, saborski zastupnik Anton Kliman rekao je da "Istrijani 'grabe' svoje prilike, imaju vizije, razmišljaju što raditi, kako raditi i onda krenu u projekte od nule koji se pretvaraju u tako sjajne manifestacije poput ovog sajma pršuta". 

"Male sredine 'grabe' svoje prilike i inkorporiraju ih u svoje programe. To je vrijednost istarskog čovjeka i zato je Istra jedna od rijetkih regija odakle se ne odlazi, već se dolazi i ostaje", poručio je Kliman. 

Obraćajući se u ime premijera i ministra  turizma, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić istaknula je kako je upravo ISAP promijenio Tinjan koji je od ove male općine učinio ovo što je danas - brend za kojeg svi znaju, zbog kojeg svi rado dolaze u tu turističku gastro i eno meku.

"Priča o pršutu uvelike je pomogla Tinjanu da se danas može pohvaliti impresivnim turističkim brojkama. Upravo će ova općina dosegnuti brojku od 70 tisuća noćenja na svojih 144 smještajna objekta", -poručila je Udovičić. 

Dodala je kako svaka destinacija u Hrvatskoj jedan je dio cjelovite turističke priče koja je "raznolika, bogata i koja može privući različite segmente tržišta".

 "Gastro turizam u Hrvatskoj ima svjetlu budućnost i upravo su to prepoznali u Tinjanu. Kvalitetan proizvod je početak priče, razlog zbog kojeg se gosti vraćaju, a Tinjan je to prepoznao", zaključila je  pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić. 

Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je "Istra nezamisliva bez pršuta, maslinovog ulja, vina i kuće za odmor".

 "To su proizvodi koji daju dodatnu vrijednost Istri, a Istra daje dodanu vrijednost tim proizvodima. To je nužan spoj" - zaključio je Flego. 

Šampion ovogodišnjeg sajma je pršutarna Dujmović u kategoriji istarskog pršuta te "Euro delikatese" u kategoriji dimljenog  pršuta.  

 Inače, na sajmu tijekom dva dana posjetiteljima se nudi i niz drugih tradicijskih proizvoda Istre i drugih hrvatskih regija, od vina i rakija pa do sira, meda, maslinovog ulja, ekoloških proizvoda. 


Reci što misliš!