Biznis

Istraživanje

Hrvatska je poslodavcima tek srednje poticajna

Hrvatska je poslodavcima tek srednje poticajna

Prema Manpoweru naša zemlja u produktivnosti i ekonomičnosti radnika je 35. od 75 istraženih

Novi Zeland, Hong Kong i Singapur najpoticajnije su zemlje za poslodavce prema istraživanju ukupnih potencijala radne snage za 2017., a koje je u 75 zemalja provela tvrtka ManpowerGroup Solutions. Hrvatska je na ovoj listi zauzela 35. mjesto, prenosi Poslovni dnevnik.

Riječ je o analizi koja se provodi metodom uspoređivanja 90 pokazatelja u odnosu na dostupnost, ekonomičnost i produktivnost radnika te među ostalim na prilagodljivost radnog zakonodavstva. Analiza ManpowerGroupa poslodavcima daje i pregled osnova za upravljanje talentima i usporedbu dostupnosti kvalitetnih kadrova na lokalnom tržištu, a na temelju podataka poslodavci mogu ocijeniti i odabrati tržište koje je za njih najpovoljnije.

Istraživanje polazi od toga da dostupnost kapitala nije jedini kriterij kojim se vodi u ocjenjivanju potencijalne uspješnosti poslovanja. S druge strane, migracije radnika danas su ubrzane i kako se navodi u izvješću, one u Europi u kombinaciji s promjenama propisa i fluktuacijama plaća rezultiraju “dovođenjem do nove situacije u rasporedu školovane radne snage i cijene rada u regiji”.

Najniže rangirane zemlje na ovoj ljestvici su Paragvaj, Brazil, Honduras, Bolivija i Venezuela. Pet najbolje pozicioniranih zemalja regija Europe, Bliskog Istoka i Afrike su Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael i Danska, a te zemlje ujedno drže i šest mjesta na popisu deset najboljih. 


Reci što misliš!