Biznis

Urban Green Belts

ZADRA NOVA s partnerima radi na pametnom upravljanju zelenim pojasom u gradu Zadru

ZADRA NOVA s partnerima radi na pametnom upravljanju zelenim pojasom u gradu Zadru
ZADRA NOVA

Nakon što su, na partnerskom sastanku projekta Urban Green Belts, održanom od 18. do 20. rujna u Pragu, dogovoreni detalji pilot aktivnosti svakog od partnera te dane smjernice za daljnje djelovanje, u Zadru se krajem rujna održao i treći po redu sastanak ključnih dionika iz sektora upravljanja zelenim površinama

Riječ je o sastancima čiji je cilj uključiti sve lokalne dionike u procese donošenja odluka.

Na prvom sastanku sudionici su dali značajan doprinos u vidu savjeta, informacija, ali i smjernica iz sektora održavanja i upravljanja zelenim površinama što je ključno u  uspostavi i razvoju cjelokupnog sustava pametnog upravljanja zelenim pojasom u gradu Zadru.

Na drugom sastanku predstavljene su do sada izvršene aktivnosti na projektu kao što su izrada Lokalne procjene i analize upravljanja urbanim zelenim površinama i Osnovne studije o trenutnom stanju regionalnih upravljanja urbanim zelenim površinama te je tvrtka Nasadi d.o.o predstavila cijeli proces izrade Zelenog katastra koji je ujedno u tijeku, a čiji se završetak očekuje krajem prosinca ove godine.

Na posljednjem sastanku predstavljen je jedan izniman primjer lokalne dobre prakse korištenja zelenih površina, a riječ je o festivalu Ritam prirode organiziranom od strane udruge Dijamant.

Sljedećem sastanku nazočit će partneri iz Italije i Austrije koji će nam prenijeti svoja iskustva i znanja iz upravljanja zelenim površinama uz pomoć katastra koji im pruža pregled cjelokupnog stanja i samim time olakšava proces donošenja odluka.

S ovakvim i sličnim projektima cilj nam je promijeniti status naših parkova iz pasivnih u aktivne zone zbog čega će se održati još četiri sastanka u narednih godinu i pol dana.

Projekt Urban Green Belts vrijedan je 140.000 eura, a odobren je unutar programa Interreg Central Europe. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA jedan je od deset partnera na projektu.


Reci što misliš!