Biznis

sve bolji

Hrvatska pivarska industrija od jedne kune stvori čak četiri

Hrvatska pivarska industrija od jedne kune stvori čak četiri
Pixabay

Industrija piva znatno pridonosi jačanju hrvatskog gospodarstva, pri čemu generira 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izravno i neizravno zapošljava 23.522 radnika, a po produktivnosti je iznad hrvatskog prosjeka, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati Studije Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Studiju o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo naručila je Hrvatska gospodarska komora (HGK), izradio ju je EIZ u razdoblju od travnja do lipnja ove godine kako bi ocijenio ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u gospodarstvu u razdoblju od 2010. do 2015. godine. 

Predstavljajući rezultate studije, znanstvena suradnica EIZ-a i članica istraživačkog tima Marina Tkalec istaknula je da je u sektoru proizvođača piva u 2015., izravno i neizravno, stvoreno 4,2 milijarde kuna bruto dodane vrijednosti (BDV), što predstavlja 1,8 posto hrvatskog BDP-a. 

Na svaku kunu BDV-a koju je sektor proizvođača piva izravno stvorio, još 4 kune je neizravno stvoreno u ostatku gospodarstva, kazala je.

Proizvođači piva su neizravno kroz distributere, pogotovo ugostitelje, u 2015. ostvarili 2,4 milijarde kuna BDV-a i zapošljavali oko 16 tisuća ljudi, što znači da se oko 50 posto ukupno indiciranih učinaka industrije piva odnosi na dodanu vrijednost koju ostvaruju ugostitelji i trgovci putem prodaje piva.

Tkalec je navela i da je sektor proizvođača piva u 2015. u državni proračun uplatio 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva 2,8 milijardi kuna poreza, što predstavlja 1,9 posto ukupnih proračunskih prihoda. Podaci pokazuju, kako je navela, da je na svaku jedinicu poreza i doprinosa na plaću koje su proizvođači piva izravno uplatili u proračun, neizravno uplaćeno još gotovo pet dodatnih jedinica poreza.

Studija je pokazala i kako je pivarski sektor izravno i neizravno stvorio 23.522 radna mjesta, što predstavlja 2 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. godini. Na svako radno mjesto u sektoru, kako je rekla Tkalec, još 12 do 13 radnih mjesta neizravno je stvoreno u ostatku gospodarstva.

'Sektor proizvođača piva ostvario je rast i za vrijeme recesije i povećava broj zaposlenih što upućuje na njegov snažan potencijal generiranja ekonomske aktivnosti u zemlji', istaknula je Tkalec te dodala kako je prema rezultatima studije, 'po produktivnosti, pivarska industrija iznad hrvatskog prosjeka'.

Direktorica Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK Božica Marković je istaknula kako se pozitivni trendovi u pivarskom sektoru nastavljaju. Pivarska industrija, kako je navela, u prvih osam mjeseci ove godine bilježi rast proizvodnje za 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ta industrija bilježi i suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji je u 2016. iznosio 17 milijuna eura. U prošloj je godini izvezeno piva u vrijednosti od 48,7 milijuna eura, što čini 2,8 posto poljoprivredno-prehrambenog izvoza, dok je u odnosu na 2012. godinu izvoz piva lani povećan za 61 posto.

Predsjednik Udruženja proizvođača piva HGK Pero Ivanković ocijenio je da je industrija piva jaka, stabilna i uspješna te kako je riječ o prosperitetnom sektoru koji iz godine u godinu bilježi uzlazni trend.

Posebna pažnja posvećuje se razvoju zaposlenika, izboru kvalitetnog upravljačkog kadra i društveno odgovornom djelovanju, kazao je Ivanković dodajući kako hrvatsko pivarstvo značajno doprinosi jačanju gospodarstva., piše Tportal.


Reci što misliš!