Biznis

30 do 50 tisuća zaposlenih prima minimalac

Sindikati traže minimalac od 60 posto prosječne plaće

Sindikati traže minimalac od 60 posto prosječne plaće
Hina

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prema procjenama prima 30 do 50 tisuća zaposlenih osoba.

Sindikati su pojačali pritisak na Vladu i poslodavce da prate poteze drugih zemalja i minimalac povise barem na 45% hrvatske prosječne plaće, odnosno sa sadašnjih 3276 na 3620 kuna bruto.

Kad se od tog iznosa oduzme 20% mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2896 kuna – 275 kuna više nego sada, prenose vijesti.rtl.hr

Ministar rada Marko Pavić trebao bi donijeti konačnu odluku do kraja ovog mjeseca, to više što mu za vratom puše i oporbeni SDP koji traži da se minimalac povisi na 60 posto prosječne plaće, što bi bilo gotovo 4800 kuna bruto. 

 

Tih 60 posto je ujedno i granica koju su postavili europski sindikati, koji također pritišću svoje vlade da povise granicu minimalca na 60 posto prosječne plaće. 

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prema procjenama prima 30 do 50 tisuća zaposlenih osoba, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe kako neto plaću manju od 3500 kuna prima oko 250 tisuća radnika. 

"Nije istina da bi tekstilna i drvoprerađivačka industrija propale da se povisi minimalac. Samo 10 posto najlošijih tekstilnih tvrtki isplaćuje minimalac, mi se prilagođavamo manjoj grupi neuspješnih i nesposobnih tvrtki. To da neki sektori ne bi mogli povećati minimalac je čista floskula poslodavaca kako bi ishodili potpore za sebe", izjavio je Novosel.


Reci što misliš!