Biznis

nezavisni hrvatski sindikat ne odustaje

Sever: Tražimo da se poveća iznos minimalne plaće

Sever: Tražimo da se poveća iznos minimalne plaće

Čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever kaže da se još početkom godine tražilo da se zakonom uredi iznos minimalca, koji prema procjenama prima između 70 i 76 tisuća radnika.

Advent je stigao. Dok mnogi u Hrvatskoj o ozračju spokoja i darivanja mogu tek sanjati, Vlada priprema paket mjera građanima ‘‘za pod bor‘‘.

Blagdani su pred vratima, a premijer Andrej Plenković u Varaždinu je najavio paket mjera za bolji život građana.              

''Na Vladu ovaj četvrtak ide paket mjera koji se odnosi prije svega na povećanje minimalne plaće. Ali i druge mjere, jer želimo omogućiti da naši ljudi žive dostojanstveno. Previše njih, nažalost, živi na rubu siromaštva. Svjesni smo toga‘‘, rekao je Plenković.

Sindikati su obećanim djelomično zadovoljni.

Čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever kaže da se još početkom godine tražilo da se zakonom uredi iznos minimalca, koji prema procjenama prima između 70 i 76 tisuća radnika.

Trenutno on iznosi 3.276 kuna brutto i određen je uredbom. Traže i da se zakonom odredi minimalna osnovica, na koju onda idu različiti dodaci, poput prekovremenih.              

''Jednako tako tražimo i da se poveća iznos minimalne plaće. Za sljedeću godinu tražimo da bude 45 posto prosječno isplaćene plaće u prvih osam mjeseci ove godine. To bi iznosilo 3.609 kuna brutto. Također tražimo da se već 2019. dođe do 50 posto prosječno isplaćene plaće. To nije ni nemoguće, niti neostvarivo‘‘, kaže Sever.

Podsjeća da isto traži i Europska konfederacija sindikata.
 


Reci što misliš!