Biznis

dom zadarske županije

Predstavljena nova Županijska razvojna strategija

Predstavljena nova Županijska razvojna strategija
Iva Perinčić

U velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, u ponedjeljak, 4. prosinca 2017. godine predstavljen je novi temeljni planski dokument strateškog planiranja društveno-gospodarskog razvoja Zadarske županije do 2020. – Županijska razvojna strategija.

"Iza ovog dokumenta vrlo je temeljit i stručan rad cijelog tima, ali iza nje jest i povijest strateškog planiranja razvoja koje se na našem području provodi još od 2003. godine kad je izrađen i usvojen prvi Regionalni operativni program čiji dugoročni cilj bio postizanje kompatibilnosti politike regionalnog razvoja s EU. Slijedila ga je izrada prve Županijske razvojne strategije koje je trebala obuhvatiti razdoblje 2011. – 2013., no ostala je na snazi do izrade ove koju danas predstavljamo. Naravno, osim temeljnog dokumenta, imamo i niz sektorskih dokumenata koji su usklađeni sa ŽRS.", rekao je uvodno župan Božidar Longin.

"S obzirom na činjenicu da je nova ŽRS nastala konsenzusom i kroz partnerstvo svih ključnih institucija i organizacija, pa i pojedinaca iz civilnog i privatnog sektora, smatramo da će i njena provedba biti olakšana.", rekao je župan i dodao da je suradnja bila temeljem izrade, a suradnja, osobito ona s gospodarskim te obrazovno-znanstvenim sektorom, bit će temeljem provedbe ciljeva koje smo si postavili. Župan je dodao kako će ovaj dokument biti upućen na usvajanje Županijskoj skupštini, te da nakon toga svi moramo prionuti na posao, biti operativni i učinkoviti kako ne bio ostao tek mrtvo slovo na papiru.

"Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi Županijske razvojne strategije, znam da niste imali jednostavnu zadaću, te joj želim uspješnu realizaciju na korist svim našim građanima.", zaključio je župan Longin.

Izradom nove Županijske razvojne strategije napravljena je revizija u prethodnom dokumentu definiranih komparativnih prednosti, jedinstvenih obilježja, kao i potencijala razvoja naše županije, te su definirani strateški ciljevi usklađeni s razvojnim prioritetima navedenim i temeljnom strateškom dokumentu Europske unije Europa 2020. Vizija Zadarske županije u programskom razdoblju uključuje razvoj konkurentnog gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama; promicanje zelenijeg, konkurentnijeg gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursa te poticanje ekonomije visoke stope zaposlenosti, uz rezultat ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Novu Županijsku razvojnu strategiju predstavile su ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić i njena zamjenica Marica Babić.


Reci što misliš!